Robert Mugabe na Generalnoj skupštini UN 2009. / Foto: Richard Drew

Mugabe (ni)je sišao sa vlasti

Uprkos tome što su se tokom nedelje pojavile vesti da je dugogodišnji predsedniko Zimbabvea Robert Mugabe pristao da siđe sa vlasti nakon 37 godina, kao i da je smenjen je sa položaja lidera vladajuće stranke ZANU-PF i izbačen iz njenog članstva, kako javlja BBC, 93-godišnji Mugabe izjavio je u televizijskom prenosu da će ostati na vlasti „još nekoliko nedelja“.

Mugabe je rekao da će predsedavati kongresom vladajuće partije u decembru. Nešto ranije tokom dana, Emerson Mnangagva je postavljen za novog lidera vladajuće ZANU-PF i kandidata za opšte izbore 2018. godine.

U isto vreme, Mugabeova 52-godišnja žena Grejs je izbačena iz partije, zajedno sa još nekim visokim zvaničnicima.

Podsetimo, kriza je nastala kada je Mugabe otpustio svog zamenika Mnangagvu pre dve nedelje, što je vojska protumačila kao znak da će Mugabe postaviti svoju suprugu za svog naslednika.

Mnangagva, poznat i pod nadimkom „krokodil“ pobegao je iz Zimbabvea pre dve nedelje, ali se vratio i uz pomoć vojske postao novi lider vladajuće stranke.

Jedan od vojnih vođa rekao je o Mugabeovom govoru da „nije imao dodira sa realnošću – idemo na impičment i pozivamo ljude na ulice“.

U subotu su na desetine hiljada ljudi protestovali u Zimbabveu, i bili uvereni da će u nedelju Mugabe podneti ostavku.