Skup ispred Skupštine Srbije tokom inauguracije Aleksandra Vučića / Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Tužilaštvo: Nije bilo ugrožavanja sigurnosti niti nasilničkog ponašanja prema novinarima

Uprkos postojanju fotodokumentacije i brojnim svedocima koji su bili prisutni nasilnom odnošenju novinara i građana prilikom inauguracije Aleksandra Vučića, Prvo osnovno javno tužilaštvo odbacilo je krivične prijave novinara.

Tužilaštvo je zaključilo “da ne postoje osnovi sumnje da je bilo koje lice izvršilo krivična dela ugrožavanje sigurnosti ili nasilničko ponašanje, niti bilo koje drugo krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti”.

Štaviše, Tužilaštvo je iz postojećih dokaza zaključilo da bi “došlo do mnogo većih incidenata i linča, samim tim i težeg povređivanja učesnika skupa, da ovi novinari, kao i neki građani nisu izvedeni iz mase”, a ujedno, da su se oni koji su učestvovali u “izvođenju” novinara “ponašali pristojno i nikome nisu pretili”.

Podsetimo, tokom inauguracije krajem maja, redari SNS-a su grubo omeli novinare prilikom obavljanja novinarskog posla, tako što su novinarku Danasa izneli, a jednog fotoreportera davljenjem izvukli iz mase okupljene ispred Skupštine.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenili su da je odluka tužilaštva sramna i da predstavlja dokaz da pravosudni sistem u Srbiji ne radi u skladu s pravom i pravdom, već isključivo u interesu vlasti i vladajućih stranaka.

Udruženje novinara Srbije (UNS) je ocenilo da je ta odluka “neprihvatljiva” a da je njome “legalizovano nasilno sprečavanje novinara da obavljaju svoj posao”.