Foto: FoNet/MUP

Tužilaštvo: Nema osnova za krivični postupak u slučaju “Jajinci”

Više javno tužilaštvo u Beogradu zaključilo je da u slučaju pronađenog oružja nedaleko od porodične kuće predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Jajincima nema osnova za pokretanje krivičnog postupka za krivično delo iz nadležnosti tog tužilaštva.

“Nakon okončanog predistražnog postupka koje je Više tužilaštvo u Beogradu vodilo u pravcu utvrđivanja činjenica i okolnosti vezanih za ostavljeno oružje u Jajincima i sveobuhvatnih provera izvršenih od strane nadležnih policijskih službi nismo našli zakonskih osnova za pokretanje krivičnog postupka za krivično delo iz naše nadležnosti”, naveli su iz Tužilaštva. Podsetimo, krajem oktobra prošle godine u Jajincima su pronađeni sanduci sa oružjem u kojima se nalazila zolja, nekoliko ručnih bombi i municija. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izrazio je tada zabrinutost za bezbednost, u to vreme premijera, Aleksandra Vučića i saopštio da su na oružju pronađeni tragovi DNK tri osobe, ali da su otisci nađeni jedni preko drugih, pa je teško izolovati jedan koji bi služio za upoređivanje. On je tada  istakao da je premijer “prebačen na sigurno”, a većina medija u Srbiji prenela je informaciju uz napomenu da je najverovatnije u pitanju pokušaj atentata na Vučića. Stefanović je nekoliko dana kasnije kazao i da je policija u blizini Vučićeve porodične kuće u tri dana locirala 97 “bezbednosno interesantnih osoba” i da je saslušano njih 37, ali da niko nije uhapšen. Ministar je tada rekao i da Vučić strahuje da je meta bio njegov brat Andrej. Inače, ministar Stefanović je nedavno, odgovarajući na poslanička pitanja u Skupštini Srbije, izjavio da se ovoj istrazi poklanja maksimalna pažnja, da bezbednosne službe rade svoj posao, ali da ne može da iznosi više detalja u javnost.

Inače, pre samo nedelju dana agenciji “Beta” su u Tužilaštvu na pitanje da li je i dalje u toku predistražni postupak i ima li novih informacija o ovom slučaju, odgovoreno: “Kada budemo imali šta da kažemo, dobićete informaciju”. A krajem jula listu “Danas” potvrđeno je u MUP-u da je “policija zajedno sa BIA povodom ovog slučaja obavila više od 300 informativnih razgovora, ali je istraga i dalje u toku”.