Generali Ljubiša Diković i Ben Hodžis / Foto: FoNet/VS

Vojna vežba SAD i Srbije 14. novembra na Batajnici

Padobranska vežba vojski Sjedinjenih Američkih Država i Srbije biće održana od 14. do 17. novembra u Beogradu na Aerodromu Batajnica, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) u Evropskoj komandi Armije SAD (USAREUR).

“Cilj ove vežbe je razvijanje odnosa i interoperabilnosti između naše dve države. Vežba SAD i Srbije zajednički je dogovorena. Takođe, ovom prilikom biće održana i ceremonija razmene padobranskih simbola“, izjavio je za RSE Džon Tomasi, portparol Armije SAD u Evropi. Zvanični naziv ove vojne vežbe je “Double eagle“. Vojno neutralnoj Srbiji ovo nije prva padobranska vežba sa SAD. Pre deset godina, još 2007, zajedno su na aerodromu u Nišu skakali pripadnici 63. padobranskog bataljona VS i Nacionalne garde Ohaja.

Podsetimo, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić letos je izjavio da su u prethodnih pet godina održane 44 vežbe sa SAD, a samo šest sa Ruskom Federacijom. „Mislim da brojke jasno govore o tome koje je osnovno usmerenje Srbije“, rekao je tada Dačić ipak dodavši da je „potenciranje saradnje sa drugim partnerima kao negativno, isključiv i pogrešan pristup“.