Konferencija u Tirani / FoNet/Predrag Blagojević, Južne vesti

Grupa za slobodu medija izneće premijerki konkretne zahteve

Grupa za slobodu medija će na sastanku sa premijerkom Srbije Anom Brnabić izneti konkretne zahteve za poboljšanje medijske situacije, odnosno ono šta Vlada treba da učini da bi se medijska situacija poboljšala, najavio je juče novinar i nekadašnji predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović.

On je za N1 rekao da novinari u Srbiji moraju da sami učine više kad je reč o borbi za slobodu medija. Podsetimo, predstavnici Grupe za slobodu medija su na prošlonedeljnoj konferenciji EU o medijskim slobodama u Tirani, u znak protesta ustali sa sedišta i pokazali majice na kojima je pisalo “EU do more”, zahtevajući tako da EU učini više za slobodu medija u Srbiji. Evropski komesar za proširenje Johanes Han tada je izjavio da su medijske slobode nešto o čemu EU neće pregovarati sa državama kandidatima za članstvo, odnosno da je to nešto što se podrazumeva kao fundamentalna vrednost. Obradović ističe da je cilj bio da se skrene pažnja EU na to da vrednosti koje važe u EU treba da se primenjuju i u Srbiji. “Za nas je bilo važno da nas on čuje, mislim da je razumeo poruku. Mi smo takođe razumeli poruku da mi, novinari i medijski radnici u Srbiji, moramo da učinimo više u borbi za slobodu medija”, kazao je Obradović.

Glavni urednik antikorupcijskog sajta “Pištaljka” i predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Vladimir Radomirović naglasio je da ne treba očekivati veliku pomoć i podršku EU, jer se i sama suočava sa teškom medijskom situacijom u nekim državama članicama, čak i gorom nego u Srbiji. On je dodao da je jedna od poruka skupa u Tirani da je bitno da se razvijaju novi biznis modeli medija i da moramo da se sami izborimo za bolje stanje u medijima i novinarskih prava. “Na skupu u Tirani nije bilo najvažnijih srpskih medija RTS, RTV, ‘Politika’, ‘Novosti’, ‘Danas’. Ne treba da se čuje samo jedna strana, pogotovo ako je malobrojnija. Ako su iz svih ostalih zemalja bili pozvani svi javni servisi i velike novine nije bilo razloga da ne budu i predstavnici naših glavnih medija”, rekao je Radomirović.