Brajan Hojt Ji / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

“Poruka Srbiji o dve stolice bila je savet, a ne ultimatum”

Poruka Srbiji da ne sedi na dve stolice bila je savet, a ne ultimatum, izjavio je juče  zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Brajan Hojt Ji na skupu o mirovnim procesima na Balkanu u Centru za međunarodne odnose u Vašingtonu.

On je precizirao da je to rekao u kontekstu napretka Srbije ka Evropskoj uniji, ali i istakao da Rusija s jedne strane, i SAD i EU, s druge, imaju potpuno suprotne vizije regiona. “Na konferenciji u Beogradu pre nedelju dana sam, možda nesmotreno, upotrebio srpsku izreku da se ne može sedeti na dve stolice – ali to je bilo u kontekstu saveta Srbiji, kako da brže ide ka EU. To nije bio ultimatum, niti upozorenje. Tema diskusije je bila kako da Srbija napreduje brže ka EU i ja sam dao nekoliko saveta, uključujući i taj da bi Srbija, kao i druge zemlje koje idu ka EU, trebalo da bude u potpunosti posvećena tome. Drugim rečima, da svojim partnerima u EU to stavi do znanja”, rekao je Hojt Ji na pitanje “Glasa Amerike”. On je, govoreći o Kosovu, podsetio na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića o unutrašnjem dijalogu, i rekao da, osim unutrašnjeg, treba voditi dijalog i između Srbije i Kosova i to mnogo brže nego što se sada čini. Istakao je, opet, da je to savet, a ne ultimatum i da će konačnu odluku doneti vlade u Beogradu i Prištini.

Podsetimo, on je nedavno u Beogradu izjavio da zemlje koje žele članstvo u EU moraju jasno to da pokažu, a ne da balansiraju između dve strane. “Ne možete sedeti na dve stolice, naročito ako su tako daleko”, rekao je tada Hojt Ji.