Nenad Popović / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Ministar Nenad Popović u “Rajskim papirima”, on demantuje da ima ofšor kompaniju

U projektu “Rajski papiri” koji otkriva veze više od 120 svetskih političara sa ofšor kompanijama nalazi se i ime ministra bez portfelja u Vladi Srbije Nenada Popovića.

Dokumenta otkrivaju da njegovi poslovi i imovina vrede najmanje 75 miliona dolara, dok je njihova tržišna vrednost veća od 100 miliona, objavila je Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK). Popović u pisanom saopštenju to demantuje, a Agencija za borbu protiv korupcije najavila je istragu. Popović, koji je lider Srpske narodne partije (SNP), koalicionog partnera SNS, saopštio je da su njegove kompanije registrovane u Rusiji i Evropi i demantovao da je bilo koja registrovana u “ofšor zonаmа koje se pominju u istrаživаnju ‘Rаjski pаpiri'”. “I što je nаjvаžnije, sve moje kompаnije deklаrisаo sаm kаo nosilаc držаvne funkcije u Agenciji zа borbu protiv korupcije. Renomirаnа konsultаntskа kućа PWC, kojа me sаvetuje već 20 godinа, uputilа mi je 2012. predlog zа prenos jurisdikcije mojih kompаnijа u ‘ofšor’ zone. Međutim, predlog koji su mi uputili nikаdа nisаm reаlizovаo”, naveo je Popović. S druge strane, urednik KRIK-a Stevan Dojčinović rekao je za Radio Slobodna Evropa da je Popović delimično u pravu, da jedan deo vlasničke strukture nikada nije realizovao preko ofšor kompanija, ali navodi da se i na sajtu Agencije mogu pronaći podaci koje je sam Popović prijavio o postojanju osam ofšor firmi. Na sajtu Agencije saopšteno da im je Popović prijavio imovinu i prihode na način kako je to propisano Zakonom, na dan stupanja na funkciju. “Da li će objavljene informacije biti relevantne za pokretanje postupka, na primer, vanredne provere podataka o imovini i prihodima ili nekog drugog postupka u okviru ovlašćenja Agencije, prema ministru Popoviću, biće predmet ocene i provere Agencije. O ishodu provere Agencija će obavestiti javnost. Agencija za borbu protiv korupcije proveriće i sve relevantne informacije u odnosu na bilo kog drugog javnog funkcionera koje se budu pojavile u dokumentima nazvanim Rajski papiri”, ističe se u saopštenju.

KRIK navodi da procurela dokumenta omogućavaju detaljan uvid u poslovnu imperiju i bogatstvo ministra i dodaje da ga vrednost poslova i i imovine čine “ubedljivo najbogatijim političarem u zemlji”. Nakon što je 2012. godine postao potpredsednik Skupštine Srbije, Popović je odlučio da svoje bogatstvo reorganizuje kroz složenu mrežu ofšor kompanija koju bi kontrolisali trust iz Hong Konga i dve firme sa ostrva Man, navodi KRIK.

Inače, grupa od 400 novinara iz 67 zemalja otkrila je 13,4 miliona tajnih dokumenata sa detaljnim dokazima o utaji poreza visokih zvaničnika i preduzeća u svetu. Dokumenta su procurila iz dve agencije za pružanje ofšor usluga i 19 poslovnih registara. Kako je najavljeno, ministri finansija EU danas će, posle otkrića iz “Rajskih papira”, na sastanku u Briselu razgovarati o uspostavljanju “crne liste fiskalnih rajeva”, uz jačanje borbe protiv utaje poreza.