Nemanja Nenadić / Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

“Vlast ušla u fazu da ne oseća potrebu da objasni svoje postupke”

Očigledno je da se unutar same izvršne vlasti temama na koja se odnose poglavlja 23 i 24 ne posvećuje dovoljno pažnje, ističe programski direktor “Transparentnosti Srbija” (TS) Nemanja Nenadić.

Pozivajući se na zvanične podatke, prema kojima je ispunjavanje planova u poglavljima 23 i 24 (pravosuđe, ljudska prava, sloboda i bezbednost) daleko ispod 100 odsto, Nenadić je u izjavi za “FoNet” konstatovao da je reč o neuspehu. On je ocenio da se “ne može reći da je vladavina prava prirotitet ni za EU, ni za Srbiju”. Upitan kako objašnjava da, uprkos zastoju u poglavljima 23 i 24, predstavnici EU hvale napredak i najavljuju otvaranje novih poglavlja, Nenadić kaže da “otvaranje novih poglavlja jeste u interesu građana i da nema ništa protiv da ih Srbija otvori sva”. Ali, napominje, “bilo bi, međutim, korisno da zvaničnici EU ne zatvaraju oči pred onim temama koje sami, u načelnim ocenama, ističu kao bitne, poput borbe protiv korupcije i vladavine prava”. “Vladavina prava je jednostavna, usvojite propise i poštujete ih. Ne krši Zakon o javnim preduzećima neki Pera Pisar, već taj zakon potpuno otvoreno krši Vlada Srbije, ista ona institucija koja je zakon i predložila”, poručio je Nenadić. Ta se činjenica, kako je napomenuo, u izveštajima Evropske komisije pominje stidljivo, dok je u izjavama zvaničnika EU skoro nikada nema.

Osvrćući se na borbu protiv korupcije, kaže da, umesto jačanja institucija, “ima sve više pritisaka na nezavisne i kontrolne organe koji su, sa nekom vrlo krhkom nezavisnošću, osnivani prethodnih godina, a koji su kako – tako radili, tražeći svoje mesto u ovom društvu”. Na pitanje o najeklatantnijem slučaju koji je u poslednje vreme ostao nerešen, on je izdvojio primer stana ministra Vulina. “Taj slučaj je bitan, jer nije uložen čak ni trud da se javnosti pruži bilo kakvo razumno objašnjenje o poreklu te imovine, a očigledno je da postoji neki problem”, naglasio je Nenadić i ocenio da je “vlast ušla u fazu da više ne oseća potrebu i nužnost da objasni i opravda svoje postupke pred građanima”. “Jednom kada se dosegne ta faza, onda sve postaje moguće, a ovo nije jedini takav slučaj”, naveo je on i “indikativnim” označio i stanje u sudskim postupcima protiv pripadnika bivše vlasti. “Ni u tim slučajevima nema presuda, ili su veoma retke”, podsetio je Nenadić, pominjući, kao primer, prvostepenu presudu protiv bivšeg ministra iz DS, Olivera Dulića. Taj stav je argumentovao činjenicom da je DS bila u poziciji da zadovoljava “interese koalicionih partnera koji su imali ucenjivački kapacitet, a da SNS danas za tim nema potrebu”.”Da pojednostavim, nekada je bilo više nameštanja tendera, a sada se za najveće poslove tenderi i ne organizuju”, istakao je Nenadić.