Aleksandar Čepurin / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Čepurin: Preterana pažnja posvećena boravku Hojta Jia u Srbiji

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin izjavio je da je pažnja koja je posvećena boravku američkog zvaničnika Brajana Hojta Jia u Srbiji bila “veoma preterana” i dodao da njegov istup nije bio korektan prema vlastima u Beogradu.

“Gledam fotografije koje su objavljene u novinama. Sa jedne strane (šef ruske diplomatije Sergej) Lavrov, sa druge američki izaslanik… Jasna je razlika, Lavrov je ministar spoljnih poslova, a gost koji je doputovao u Srbiju sedamdeset peti zamenik dvadeset četvrtog pomoćnika zamenika ministra inostranih poslova. To su različiti rangovi, i to nije uporedivo. Zato je pažnja koja je posvećena ovom putovanju prevelika, veoma preterana”, rekao je Čepurin u intervjuu za “Sputnjik”. On je istakao da “u diplomatskoj praksi poseta predstavlja posetu ministra, premijera, predsednika”, i da se boravak Hojta Jia “ne može okarakterisati kao poseta, već kao putovanje ili poslovno putovanje, dolazak na konsultacije”. Na pitanje koga Hojt Ji predstavlja i da li misli da je on ikada video američkog predsednika Donalda Trampa, ruski ambasador je kazao: “Mislim da nije video Trampa. Čak mislim da nikada nije video ni (američkog državnog sekretara) Tilersona, jer su to različiti rangovi. A koga predstavlja to je odlično pitanje, jer vrlo dobro znamo da je američko društvo podeljeno. Predstavlja li on prethodnu vlast? Predstavlja li novu administraciju? Američka elita je oštro podeljena, i jedan deo mrzi drugi. Apsolutno nije jasno. Ali ono što smo čuli od njega je u potpunosti ponavljanje onoga što Amerikanci godinama iz njegovih ili nečijih drugih usta govore”, kazao je Čepurin. Podsetimo, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara izjavio je 23. oktobra u Beogradu da zemlje koje žele članstvo u EU moraju jasno to da pokažu, a ne da “sede na dve stolice”. Čepurin je kazao da optužbe Hojta Jia nisu bile korektne prema vlastima u Srbiji, dodajući da ne zna da li je on “imao nalog u vezi sa tim ili je to uradio jer je neiskusan”. Ambasador Rusije istakao je i da njegova zemlja sa Srbijom “nema nikakvih kontradiktornosti” i da “oko većine bitnih pitanja ima zajednički interes”. Osvrnuo se i na susret čelnika opozicionih stranaka sa Hojtom Jiem. “Hoću da kažem da mi je jasno zašto je taj deo opozicije došao kod tog činovnika — želeli su da se žale na svoju vladu, ali nisu naišli na antivladin stav, već na antisrpski. Nisam ništa čuo kako su oni na to reagovali. Zar podržavaju takav pritisak na Beograd, na Srbiju? Da li su dali izjave i kakve?”, kazao je Čepurin.

Na pitanje da prokomentariše izjavu ambasadora Ukrajine u Srbiji Oleksandera Aleksandroviča da Rusija hoće da razbije EU preko Srbije, Čepurin je rekao da “polazi od toga da je on realni predstavnik banderovsko-ustaške vlasti”.  “Prirodno, ne povezujem to ni sa Ukrajincima ni sa Ukrajinom, koja je bila i ostala prijateljska zemlja preživećemo i taj Majdan. Izjave pana Oleksandra posmatram iz komičnog ugla i ne smatram da ga treba shvatiti previše ozbiljno. Proći će neko vreme, i u Ukrajini će biti vlast prijateljska prema Rusiji i Srbiji, to je neizbežno. Tako je uvek bilo”, zaključio je Čepurin.