Foto: FoNet/MUP

Posle godinu dana nema novih informacija o slučaju Jajinci

Godinu dana od pronalaska oružja nedaleko od porodične kuće aktuelnog predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Jajincima, u Višem javnom tužilaštu nisu odgovorili da li je i dalje u toku predistražni postupak i ima li novih informacija o tom slučaju.

“Kada budemo imali šta da kažemo, dobićete informaciju”, rečeno je agenciji “Beta” u Tužilaštvu. Podsetimo, krajem oktobra 2016. u Jajincima pronađeni su sanduci sa oružjem u kojima se nalazila zolja, nekoliko ručnih bombi i municija. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izrazio je tada zabrinutost za bezbednost, u to vreme premijera, Aleksandra Vučića i saopštio da su na oružju pronađeni tragovi DNK tri osobe, ali da su otisci nađeni jedni preko drugih, pa je teško izolovati jedan koji bi služio za upoređivanje. On je tada  istakao da je premijer “prebačen na sigurno”, a većina medija u Srbiji prenela je informaciju uz napomenu da je najverovatnije u pitanju pokušaj atentata na Vučića. Stefanović je nekoliko dana kasnije kazao i da je policija u blizini Vučićeve porodične kuće u tri dana locirala 97 “bezbednosno interesantnih osoba” i da je saslušano njih 37, ali da niko nije uhapšen. Ministar je tada rekao i da Vučić strahuje da je meta bio njegov brat Andrej. Inače, ministar Stefanović je pre desetak dana, odgovarajući na poslanička pitanja u Skupštini Srbije, izjavio da se ovoj istrazi poklanja maksimalna pažnja, da bezbednosne službe rade svoj posao, ali da ne može da iznosi više detalja u javnost.

Inače, krajem jula listu “Danas” potvrđeno je u MUP-u da je “policija zajedno sa BIA povodom ovog slučaja obavila više od 300 informativnih razgovora, a istraga je i dalje u toku”.