Zastava Katalonije / Foto: Pixabay.com

Katalonski lider se predao belgijskoj policiji

Smenjeni predsednik Katalonije Karles Pućdemon i četvoro bivših ministara tog španskog regiona predali su se juče policiji u Briselu, posle čega je počeo proces njihove moguće ekstradicije Španiji, saopštilo je belgijsko tužilaštvo.

Portparol briselskog tužilaštva Žil Dežemep rekao je da pošto se njih petoro predalo belgijskoj policiji jutros u 9:17, istražni sudija mora da do danas u isto vreme donese odluku o daljim koracima u vezi s evropskim nalogom za hapšenje koji je u petak izdao španski sud. Sudija će odlučiti da li da odbije da izvrši evropski nalog za hapšenje; odredi im pritvor; ili da ih oslobodi uslovno ili uz kauciju. Inače, Pućdemon i četvoro bivših ministara otišlo je u Belgiju prošle nedelje, nakon što su ih španske vlasti smenile i preuzele direktnu upravu nad Katalonijom, primenjujući specijalna ovlašćenja kako bi sprečila secesiju. Ako istražni sudija odluči da ih uhapsi, oni će biti odvedeni u zatvor, a proces ekstradicije nastavljen, rekao je Dežemep i dodao da bi ceo proces od hapšenja do isporučenja mogao da traje duže od 60 dana.To odlaganje omogućilo bi Pućdemonu da učestvuje na vanrednim izborima za parlament Katalonije, koje je Vlada Španije raspisala za 21. decembar. Njegova Demokratska partija Katalonije saopštila je da želi da njen lider ponovo bude kandidat na izborima, dok je portparol španske Vlade Injigo Mendes de Vigo rekao da na izborima može da učestvuje svako ko nije krivično osuđen.

Podsetimo, španski sud je 2. novembra posle saslušanja naložio pritvor za osam smenjenih članova katalonske vlade, dok je devetom članu, koji je podneo ostavku pre proglašenja nezavisnosti Katalonije 27. oktobra, takođe određen pritvor, ali je on pušten uz kauciju od 50.000 evra. Španija ih tereti za pozivanja na pobunu, provokacije i proneveru. Za ovakve zločine u Španiji zaprećene su kazne i do 30 godina zatvora.