Katalonija / Foto: FoNet/AP

Pritvor za bivše članove katalonske vlade, nalog za hapšenje Pućdemona

Špansko državno tužilaštvo zatražilo je izdavanje evropskog naloga za hapšenje smenjenog lidera Katalonije Karlesa Pućdemona i još četiri člana njegove vlade, nakon što se juče nisu pojavili na saslušanju u Madridu.

Sudija još treba da odluči da li da odobri zahtev tužilaštva. Pućdemonov belgijski advokat izjavio je da njegov klijent neće tražiti azil u Belgiji i da namerava da sarađuje sa belgijskom policijom i sudskim vlastima ukoliko bude potrebno. A španski sud posle saslušanja naložio je juče pritvor za osam smenjenih članova katalonske vlade, dok je devetom članu, koji je podneo ostavku pre jednostranog proglašenja nezavisnosti Katalonije 27. oktobra, takođe određen pritvor, ali je on pušten uz kauciju od 50.000 evra. Ovu odluku donela je istražni sudija Karmen Lamela na zahtev tužilaca koji vode krivični postupak protiv katalonskih zvaničnika posle proglašenja nezavisnosti prošlog petka. Među osmoro pobornika nezavisnosti Katalonije koji su pritvoreni je i Oriol Žunkeras, zamenik Pućdemona.

Podsetimo, Pućdemon je u ponedeljak stigao u Brisel, istog dana kada je španski državni tužilac saopštio da su protiv katalonskih lidera podignute optužnice. Tužilac Hose Manuel Masa rekao je da se optužnica podiže zbog pozivanja na pobunu, provokacije i proneveru. Za ovakve zločine u Španiji zaprećene su kazne i do 30 godina zatvora. Pućdemon je izjavio da treba “usporiti” katalonsku nezavisnost da bi se sprečili nemiri, ističući da nije došao u Belgiju da bi tražio politički azil. Nagalsio je da je spreman da ode u zatvor na 30 godina ukoliko suđenje u Španiji bude pošteno, ali je izrazio sumnju da je to trenutno moguće.