Foto: Print screen

Doživotne kazne zatvora za pripadnike Kumanovske grupe

Krivični sud u Skoplju osudio je sedam članova takozvane Kumanovske grupe na doživotne kazne zatvora zbog terorizma, dok su ostali dobili dugogodišnje kazne, javila je makedonska agencija MIA.

Pripadnici te grupe i njihovi pomagači optuženi su za terorističke napade u delu Kumanova nazvanom “Divo naselje”. Od ukupno 37 članova te grupe i njihovih pomagača, svi muškarci albanske nacionalnosti, 33 osobe proglašene su krivim, a četvorica su oslobođena. Zatvorsku kaznu od 40 godina dobilo je njih 13, među kojima je i prvoptuženi Sami Ukšini, poznat kao komandant Sokoli. Šestorica su osuđena na po 20 godina, jedan na 18, dvojica na 14, trojica na 13 i jedan na 12 godina zatvora. Presude su pročitane pred advokatima, rodbinom i novinarima, jer su optuženi izvedeni iz sudnice zato što su uzvikivali “UČK” i pevali albansku himnu. Poručivali su i da oni nisu teroristi, već da su to oni (Makedonci) koji su 27. aprila upali u Sobranje Makedonije i tukli poslanike. Jedan od optuženih je napravio incident i skinuo se go. Advokati optuženih ocenili su da su izrečene presude drakonske i istakli da “imaju informacije koje dokazuju da je slučaj nazvan ‘Divo naselje’ montiran”. U širem području oko sudskog kompeksa zbog izricanja presude juče je bilo znatno pojačano policijsko obezbeđenje, a taj prostor su pored više stotina policajca kontrolisali i helikopteri, kojima su optuženi i dovezeni, jer su smešteni u različitim zatvorima u Makedoniji.

Inače, grupa od 37 pripadnika “Kumanovske grupe” bila je optužena za terorizam, jer su se 9. i 10. maja 2015. u kumanovskom “Divo naselju” sukobili sa policijom. U tim sukobima ubijeno je osam pripadnika policije, a 40 je povređeno. Tužilaštvo je za pripadnike “Kumanovske grupe”, koje je teretilo za terorizam i terorističko udruživanje, tražilo maksimalne kazne.