Ilir Gaši / Foto: FoNet/TV FoNet

Grupa za slobodu medija: Sve više napada na novinare

Predstavnici Grupe za slobodu medija juče su u Beogradu povodom Dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima ispred kabineta republičkog javnog tužioca delili letke i razgovarali sa građanima kako bi ukazali na važnost uključenja što šire javnosti u borbu za slobodu medija u Srbiji.

Akcije deljenja letaka kojima se upozorava na odgovornost državnih organa za smanjenje bezbednosti novinara i slobode informisanja počela je u minut do podne, a jedan letak ostavljen je i republičkoj javnoj tužiteljki Zagorki Dolovac. Ko je napadao novinare u danu inauguracije predsednika Aleksandra Vučića? Ko je pratio i snimao urednika “Južnih vesti” Predraga Blagojevića? Ko je obio stan novinarke KRIK-a Dragane Pećo? Da su ova pitanja još bez odgovora, podsetila je Grupa u svom letku. Prema njihovim podacima, broj evidentiranih napada, pretnji i pritisaka na novinare porastao je u poslednjih pet godina sa 23 u 2013. na 68 od početka ove godine. Direktor Fondacije “Slavko Ćuruvija” Ilir Gaši kazao je da je akcija organizovana u 11.59, jer je “očigledno stvar dogorela” zato što nisu rešeni veoma ozbiljni ovogodišnji slučajevi napada, praćenja, snimanja i obijanja stana novinara. “Mi danas uprkos tome čekamo da se dogodi makar nešto u smislu institucionalne reakcije. Pozivamo institucije da shvate da to nije naš hir, molba ili zahtev, već zahtev celog društva da štiti novinare i javnu reč”, kazao je Gaši i dodao da počinioci moraju biti procesuirani.

Ista akcija organizovana je i u Nišu, Kragujevcu, i Novom Sadu. Novinari traže da se promeni odnos države prema njima. “Ne prođe dan da neko, ako ništa drugo, ne učini neki verbalni napad na novinare ove ili one kuće samo zato što se ljudi bave, ili pokušavaju da se bave, svojim poslom”, kazao je novinar Darko Šper. Urednik “Južnih vesti” Predrag Blagojević istakao je da potreba da novinari rade slobodno svoj posao nije bitna zbog samih novinara, nego zbog građana u čije ime ti novinari treba da rade. “Jer ja kada postavljam pitanje nekom političaru ne postavljam zato što mene lično nešto zanima, nego zbog toga što mislim da građani imaju prava da to znaju”, rekao je Blagojević.  Grupa za slobodu medija koja okuplja više od stotinu medija, organizacija i novinarskih udruženja podsetila je i na nerešene slučajeve ubistva Dade Vujasinović, Milana Pantiće i Slavka Ćuruvije.