Knežević i Silva / Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

“Galenika” prodata luksemburškom “Eliusu” za 16 miliona evra

Kompanija “Elius” iz Luksemburga juče je u Ministarstvu privrede potpisala ugovor o kupovini 93,7 odsto kapitala “Galenike”, po ceni od 16 milona evra.

Ugovor su potpisali ministar privrede Srbije Goran Knežević i predstavnik “Eliusa” Horhe Kosta de Silva. Novi vlasnik “Galenike” ima obavezu da uplati i 25 miliona evra na ime izmirenja obaveza fabrike prema bankama, kao i dodatnih 200 evra po godini staža za zaposlene koji su se opredelili za dobrovoljni socijalni program. Kako je ranije saopštilo Ministarstvo privrede, banke su pristale da se dug “Galenike” od 71,7 miliona otkupi za 25 miliona. Kupac je u obavezi i da u naredne dve godine na ime obavezne investicije uloži 5,525 miliona evra, kao i da broj zaposlenih na neodređeno vreme ne spušta ispod 900. Inače, za dobrovoljni odlazak iz “Galenike” koja ima 1.400 zaposlenih, prijavilo se 250 radnika.

Podsetimo, “Danas” je nedavno objavio da se ne zna se ko je vlasnik “Eliusa”. Ta firma se u prvim najavama povezivala sa brazilskim proizvođačem lekova EMS koji posluje u 30 zemalja i pretpostavka je da kupovinom “Galenike” želi da prodre na evropsko tržište. Na tenderu je, međutim, učestvovao “Elius”, registrovan u Luksemburgu 26. septembra ove godine, neposredno pre raspisivanja javnog poziva za prodaju “Galenike”. Osnivač firme je “Glob farm”, upisan u registar istog dana kada i ćerka firma “Elius”. U vlasničkoj strukturi “Glob farma”, kako se navodi, 75 odsto udela ima “Gronin farma” iz Brazila, dok je manjinski akcionar italijanski “Montesearch”, čiji je vlasnik brazilski EMS.

Ministar privrede Goran Knežević izjavio je da očekuje da privatizacija “Galenike” bude uspešna i da pozitivno utiče na privredni rast Srbije. “Interes Srbije je da ljudi rade, da primaju plate i da se uplaćuju porezi i doprinosi, a vaš je da proširite tržište i ubirate profit. Jedni drugima ćemo u tome pomoći”, kazao je Knežević, nakon potpisivanja ugovora. Predsednik sindikata “Nezavisnost” u “Galenici” Zoran Pantelić izjavio je za “Betu” da očekuje da kupac proširi paletu proizvoda i zadrži svih 1.150 radnika i poveća zarade koje su sada u proseku 47.000 dinara.