Federika Mogerini / Foto: FoNet, Imre Szabo

EU: Srbija da poštuje evropske standarde u slučaju generala Lazarevića

Kancelarija visoke predstavnice Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini saopštila je povodom angažovanja generala Vladimira Lazarevića kao predavača na beogradskoj Vojnoj akademiji da bi Srbija trebalo da poštuje evropske standarde.

“Očekujemo da politički lideri poštuju žrtve prošlih sukoba i da iskreno promovišu pomirenje na Zapadnom Balkanu, koje je od suštinskog značaja za stabilnost, mirnu budućnost i prosperitet. Politički lideri treba da predvode sve napore za prevazilaženje teškog nasleđa prošlosti i da konstruktivno inciraju međusobno poverenje, dijalog i toleranciju”, navodi se u odgovoru koji je prištinskom portalu “Gazetaexpress” dostavila portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič. U odgovoru se dodaje da Srbija kao zemlja kandidat za članstvo u EU ne može da odstupa od tih principa, a dok se imenovanje osobe koja je osuđena za ratne zločine u Vojnoj akademiji smatra protivno evropskim standardima.

Podsetimo, general Vladimir Lazarević, nekadašnji komandant Treće armije i Prištinskog korpusa, 2009. godine je pred Haškim tribunalom osuđen za komandnu odgovornost za ratne zločine nad civilnim stanovništvom počinjene tokom rata na Kosovu. On je prošlog četvrtka održao svoje prvo predavanje na Vojnoj akademiji u Beogradu. Tema je bila, kako su prenele “Večernje novosti”, “Heroizam i čovečnost srpskih vojnika u odbrani od NATO agresije i u izvođenju protivterorističke operacije na KiM 1998-1999”.