Foto: FoNet/Medija centar Beograd

Vučićev prioritet je Rusija, a ne EU

U intervjuu za Avangardu, kojeg je preneo Peščanik, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Žarko Korać izjavio je da je politika Srbije krajnje licemerna. Kakav sistem vrednosti se razvija, pita se Korać, “ako vidimo da je i ono malo institucija koje smo imali uništeno, da se vrši teror nad svima koji ne pripadaju vladajućoj stranci, da su mediji manje-više potpuno kontrolisani, da tabloidi pod kontrolom vladajuće stranke, a to su doslovno svi, vode ne više ni prorusku, nego baš rusku politiku…?”

“Vodeći tabloid duže od 15 meseci na naslovnoj strani objavljuje fotografije Vladimira Putina i ruskog oružja. Ne verujem da se išta slično danas može naći i u samoj Rusiji. Jasno je, dakle, da je Vučićev spoljnopolitički prioritet Rusija i da njegova igra oko Humanitarnog centra u Nišu služi da bi se pokrila tobožnja srpska vojna i svaka druga neutralnost.

Jer, ponavljam: EU pokazuje razumevanje za partijsku državu koju je Vučić stvorio, za gušenje slobode govora i političkog delovanja, za sve otvorenije približavanje Beograda Moskvi, uverevajući nas, pritom, da predsednik Srbije zapravo svoju zemlju odlučno vodi u Evropu.
(…)
Sa druge strane, čak i da je istina to što Brisel tvrdi, postavlja se pitanje – kakva to Srbija stiže u EU? Da li je Evropi zaista prihvatljiva država u kojoj presuđeni ratni zločinac, general Vladimir Lazarević, predaje mladim oficirima u visokoj vojnoj školi; u kojoj isti zadatak ima general Božidar Delić, onaj koji je 5. oktobra 2000. svoju jedinicu pripremao za dejstvovanje po demonstrantima; u kojoj nema političkih sloboda, u kojoj su mediji kontrolisani, a svi tabloidi proruski?! Kakva je, dakle, to zemlja, kakvo je to društvo?”

(Peščanik, 28. oktobar 2017)