Foto: FoNet/AP

Podrška jedinstvenoj Španiji u Barseloni

Na stotine hiljada demonstranata je u nedelju u Barseloni podržalo špansku vladu i njene poteze kojima sprečava otcepljenje Katalonije. Demonstranti su nosili španske, katalonske i EU zastave i poručivali „Svi smo mi Katalonci”.

Sa druge strane, smenjeni potpredsednik katalonske vlade Oriol Žunkeras je izjavio da će smenjeni katalonski lideri „biti primorani da donesu teške i ne uvek lako razumljive odluke”. Iz njegovih izjava da “nezavisnost nije imala željenu snagu, ali jeste legitimitet iz glasačkih kutija”, i da zato “moraju prestrojiti njihove snage i strategiju” jasno je da ne odustaju od katalonske nezavisnosti.

Podsetimo, španski premijer Marijan Rahoj je raspisao izbore u Kataloniji, a španska vlada je suspendovala autonomiju Katalonije i raspustila katalonski parlament, nakon što je u njemu proglašena nezavisnost u petak.

Smenjeni predsednik katalonske vlade Karles Pućdemon u subotu je u televizijskom obraćanju uputio poziv Kataloncima da se na demokratski i miran način suprotstave ovoj odluci španske vlade.

Portparol vlade Španije Injigo Mendes de Vigo izjavio je da Pućdemon “ima pravo” da nastavi da se bavi politikom time što će učestvovati na vanrednim izborima 21. decembra i da će vlada u Madridu, ukoliko on odbije da napusti funkciju sa koje je smenjen, reagovati “inteligentno i razumno”.