Federika Mogerini / Foto: FoNet/Vlada Srbije

Ministri EU će razmotriti mere za suzbijanje ruske propagande

Šefovi diplomatija EU razmotriće predloge za suzbijanje “sve napadnijeg nastojanja spoljnih činilaca da šire dezinformacije, propagandu i nevericu u EU” posebno u Srbiji i na Zapadnom Balkanu, na temelju zahteva osam članica EU.

Ovo su zvaničnici EU potvrdili agenciji “Beta”, ističući da bi to trebalo da bude tema zasedanja ministara spoljnih poslova EU, posvećenog spoljnoj, bezbednosnoj i odbrambenoj politici Unije, polovinom novembra, a kao glavni izvor te propagande vidi se Rusija. Na pitanje kakvo to sve jače propagandno delovanje Rusije na istoku Evrope, Zapadnom Balkanu i u Srbiji prepoznaje EU, odgovor izvora u Briselu je bio da se to najviše uočava u medijima, ali i izjavama domaćih i stranih zvaničnika. Podsetimo, ministarska rasprava uslediće nakon zahteva osam članica EU da se znatno snažnijim, savremenim visokotehnološkim i dodatnim novčanim sredstvima ojača već postojeće delovanje radne grupe Stratkom u Evropskoj službi za spoljne poslove (EEAS), koja je pre dve godine osnovana s ciljem da “razotkriva i potire neistine o EU, koje, kako EU veruje, širi Rusija”. U pismu čelnici EEAS Federiki Mogerini, u koje je “Beta” imala uvid, šefovi diplomatija Hrvatske, Češke, Letonije, Litvanije, Poljske, Rumunije, Švedske i Velike Britanije navode da se “u ovim vremenima punim izazova, širenje dezinformacija i propagande sprovodi veštije i snažnije nego ikad dosad”. “Mi vidimo nastojanja spoljnih činilaca da izazovu nepoverenje i nezadovoljstvo prema demokratskom poretku, da uvreže nevericu u EU, zajednicu s obe strane Atlantika i naše partnere, kao i da oslabe naše jedinstvo”, navode ministri osam zemalja Unije.

A Rusija je začuđena odlukom Hrvatske da se pridruži ovoj inicijativi. Prema pisanju zagrebačkog “Večernjeg lista”, koji se poziva na izvore u ruskoj ambasadi, Moskva izražava žaljenje “zbog takvog smera hrvatske strane u vreme aktivizacije bilateralne saradnje i nakon pozitivnih rezultata službene posete hrvatske predsednice Rusiji”. “Večernji list” je preneo i ocenu neimenovanih diplomata da takvim ponašanjem Hrvatska šalje lošu poruku, jer u trenutku kad se pokušavaju postići bolji odnosi s Moskvom, tajno svrstavanje protiv Rusije navodi na zaključke da Zagreb ima dve spoljne politike – jednu, koju sprovodi predsednica, i drugu, koju sprovodi Vlada, kao i da se zemlja pokazuje kao nekredibilan sagovornik.