Hojt Brajan Ji / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

“Zemlje koje žele u EU – da ne balansiraju između dve strane”

Visoki zvaničnik Stejt departmenta Hojt Brajan Ji izjavio je juče u Beogradu da zemlje koje žele članstvo u EU moraju jasno to da pokažu, a ne da balansiraju između dve strane, i dodao da su SAD partner Srbiji na putu ka Uniji.

“Zemlje koje žele da uđu u EU moraju jasno da pokažu tu odluku. Ne možete sedeti na dve stolice, naročito ako su tako daleko”, rekao je Ji na 17. Srpskom ekonomskom samitu. Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara izjavio je i da države treba da se opredele za stranu ma koliko to bilo teško. On je kazao da Srbija ima mnogo prijatelja i podrške u SAD, naročito kada su u pitanju evrointegracije. “Bitno je fokusirati se, jer se mnogo toga dešava u Srbiji i na Balkanu. Važno je fokusirati se na želje građana i na glavne probleme”, naveo je Ji. Na pitanje da li će SAD pomoći dijalogu Beograda i Prištine, odgovorio je da je njegova država od samog početka uključena, i da nije tajna da učestvuje u tom procesu kojim rukovodi EU. Govoreći o situaciji na Zapadnom Balkanu, rekao je da SAD žele da te zemlje budu stabilne kako kasnije ne bi predstavljale problem. “Još postoji rizik od konflikta dokle god postoje nerešeni sporovi. Ipak, opšti trend po pitanju mira i stabilnosti je pozitivan”, dodao je Ji.

Podsetimo, on je letos  izjavio da SAD ne žele da preuveličavaju širenje ruskog uticaja u regionu Zapadnog Balkana, ali da će ostati oprezne i snažno angažovane u regionu. “Preduzimamo korake da ojačamo zemlje Zapadnog Balkana u borbi protiv lošeg uticaja – bilo ruskog ili nekih drugih zemalja. Želimo da budemo sigurni da ni Rusiji niti bilo kom drugom akteru neće biti lako da utiče na spoljnu ili unutrašnju politiku na Balkanu”, rekao je tada Ji.