Deponija u Vinči / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

“Ne da(vi)mo Beograd”: Spalionica u Vinči koštaće najmanje milijardu evra

Analiza ugovora o izgradnji spalionice na deponiji u Vinči pokazala je da će privatni investitor od grada u narednih 30 godina dobiti najmanje milijardu i 150 miliona evra, saopštila je juče Inicijativa “Ne da(vi)mo Beograd”.

Kako se ističe,  iako će investitor francusko-japanski konzorcijum “Suez Environemental” uložiti 300 miliona evra, ugovor će doneti “ogromne finansijske obaveze koje će se katastrofalno odraziti na budžet grada i komunalne troškove građana”. Ugovorom za javno-privatno partnerstvo grada Beograda za pružanje usluga tretmana i odlaganja komunalnog otpada sa privatnim investitorom koji je potpisan 29. septembra, grad se obavezao da u narednih 30 godina investitoru isplaćuje više od 38 miliona evra godišnje, što je u zbiru oko milijardu i 150 miliona evra. Dodaje se da je to minimalni iznos, jer nisu uračunati svi prateći infrastrukturni troškovi, kao ni oni koji uključuju povlašćen položaj u proizvodnji energije. “Ova ogromna ulaganja koja grad izvodi imaju za rezultat srazmerno veliku zaradu privatnog investitora, a štetu po javne finansije, ostavljaju gradski budžet sa enormnim direktnim i skrivenim troškovima, a građane sa cenom tretmana otpada i najmanje četiri puta većom cenom usluga”, saopštila je Inicijativa. Naglašava se i da se očekuje povećanje računa građana za četiri do pet puta za odvoženje smeća, kao i ukidanje mogućnosti otvaranja radnih mesta u “zelenoj ekonomiji”. Pored finansijskog dela, analiza je navela i pravno-proceduralne probleme. Navodi se da ugovoru nedostaju određeni delovi, kao i to da se gradsko pravobranilaštvo nije bavilo analizom Ugovora, jer po njihovom tumačenju prevod ugovora nije u duhu srpskog jezika i nema pečat sudskog tumača.

Podsetimo, krajem septembra, tri meseca od poslednjeg požara na gradskoj deponiji Vinča, odbornici Skupštine Beograda dali su saglasnost na konačni nacrt Ugovora, kojim se omogućava, kako je najavljeno, konačno rešavanje problema najveće deponije na teritoriji grada. Filip Abramović iz Direkcije za upravljanje otpadom rekao je tada da realizacija partnerstva donosi novi i moderan sistem upravljanja i deponovanja otpada, kao i novi vid zaštite životne sredine i korišćenje otpada kao resursa. On je kazao da će se iz otpada proizvoditi električna i toplotna energiju, koja će biti iskorišćena i za grejanje Beograđana. Inače, deponija Vinča stara je 40 godina, prostire se na 68 hektara, što je kao jedan i po Kalemegdan, a visina otpada iznosi 40 metara ili pola “Beograđanke”.