Katalonija / Foto: FoNet/AP

Katalonska levica preti građanskom neposlušnošću

Katalonska ekstremno levičarska partija CUP najavila je juče kampanju “masovne građanske neposlušnosti” ako vlada Španije preuzme upravu nad Katalonijom.

Prema CUP takva odluka Madrida bila bi “najveća agresija” protiv Katalonije od vremena diktature Fransiska Franka, koji je takođe ukinuo autonomiju te oblasti. Podsetimo, španska vlada u subotu je odlučila da aktivira član 155 Ustava, što još treba da odobri Senat. Tako bi bile preduzete drastične mere za uspostavljanje kontrole nad Katalonijom – regionalna vlada bila bi raspuštena, a parlament i mediji stavljeni pod nadzor. Inače, deset poslanika CUP neophodno je katalonskom lideru Karlesu Pućdemonu za većinu u regionalnom parlamentu. Ta stranka je pozvala i na “najbrže moguće” proglašenje nezavisne republike na osnovu rezultata referenduma, na kome se 90 odsto izašlih birača opredelilo za nezavisnost. Prethodno je Pućdemon odložio usvajanje deklaracije o nezavisnosti kako bi dao vremena “dijalogu” sa Madridom, ali su vlada i premijer Marijano Rahoj tražili jasno odustajanje od secesije. Parlament Katalonije u četvrtak će održati plenarnu sednicu, dan uoči predviđene predaje nadležnosti regiona centralnim vlastima Madrida. Katalonski poslanik Luis Komoninas izjavio je da bi u slučaju da španski parlament glasa o tome, parlament Katalonije mogao da stavi na glasanje deklaraciju o jednostranom otcepljenju od Španije.

A Evropska komisija saopštila je juče da su mere španske vlade za “u skladu s ustavom i zakonom”.  Iako je u EU vidljiva sve veća zabrinutost zbog neizvesne i sve zaoštrenije situacije u Kataloniji, podršku vladi u Madridu i njenim ustavnim merama za razvlašćivanje separatističke vlasti u Barseloni dali su svi čelnici institucija i vlada EU, osim Belgije u čijoj vladajućoj koaliciji prevlast imaju flamanske stranke koje u Kataloniji prepoznaju i svoje težnje, jer bi najviše volele da se i Flandrija osamostali.