Oliver Ivanović / Foto: FoNet/TV FoNet

Ivanović: Borili smo se protiv mašinerije vlasti iz Beograda

Prema preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije na Kosovu kandidati Srpske liste pobedili su u devet od deset opština sa srpskom većinom.

Drugi krug izbora na Kosovu biće održan u 18 opština, uključujući i Klokot-Vrbovac, opštinu sa većinskim srpskim stanovništvom. U opštini Klokot kandidati za gradonačelnika u drugom krugu glasanja 19. novembra su Strahinja Spasić iz Srpske liste i Božidar Dejanović iz Građanske incijative. Lider Građanske inicijative SDP i kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice Oliver Ivanović izjavio je da su protekli lokalni izbori biti izuzetno teški, jer njegov protivnik nije bila Srpska lista već čitava Vlada Srbije sa svim svojim potencijalima. Kako prenosi radio “Kontakt plus”, on  je kazao da je tokom izbornog dana, ali i prethodnih, u gradu bilo više vozila sa registracijama iz centralne Srbije, nego originalnih KM tablica, što, prema njegovim rečima, govori kolika je mašinerija pokrenuta i koliko je ljudima koji su napravili Srpsku listu bilo stalo da u Mitrovici dobiju izbore. Ivanović je rekao da SDP nije izgubio, već da “nije osvojio dovoljno glasova da bi se proglasili pobednikom”. Po njegovim rečima, rezultat će biti da će izgubiti građani, grad i u krajnjem slučaju Srbija. “To više nije naša briga, neka se time bavi onaj koji će uživati u ovim rezultatima, ali ja mislim da je to ‘Pirova pobeda’. Sa ovoliko sredstava osvojiti ovoliko glasova, to je, mislim, loša kalkulacija”, rekao je Ivanović i dodao da je Mitrovica bila test za ono što sledi i da taj “recept” treba da očekuju svi gde se izbori budu organizovali.

Inače, rezultati CIK potvrdili su da će veći gradovi na Kosovu za četiri nedelje ići u drugi krug glasanja, a među njima su Priština, Đakovica, Uroševac, Mitrovica, Prizren, Gnjilane. Koalicija nevladinih organizacija “Demokratija na delu”, koja nadgleda izbore, saopštila je da je tokom glasanja uočen niz nepravilnosti. Kako su naveli, zabeleženo je 86 slučajeva višestrukog pokušaja glasanja, porodično glasanje je zabeleženo u 3.000 slučajeva, a njih 511 nije bilo na glasačkom spisku.