Granični prelaz Batrovci / FoNet/Uprava carina

Predlog EU: Za put u “zonu Šengena” ubuduće nužno prethodno odobrenje

Državljani zemalja Zapadnog Balkana ubuduće će za putovanje u “šengenski prostor” morati prethodno da traže odobrenje od nadležnih službi Evropske unije, iako će i dalje biti oslobođeni vađenja viza.

Odobrenje će se tražiti ispunjavanjem elektronskog fomulara, a odgovor EU će stizati u roku od najkasnije 72 sata, ali će onima za koje se utvrdi da predstavljaju opasnost po bezbednost EU biti odbijena dozvola za putovanje, navodi se u predlogu za uspostavljanje novog Evropskog sistema za odobravanje putovanja (ETIAS). Takav predlog Evropske komisije juče je potvrdio Odbor za građanske slobode (LIBE) Evropskog parlamenta, a pošto ga u EP usvoje sva nadležna tela, biće prosleđen na usvajanje Savetu ministara EU, rekao je agenciji “Beta” u Briselu jedan zvaničnik odbora LIBE. Prema predlogu, građani država Zapadnog Balkana i drugih zemalja kojima nisu potrebne vize za putovanje u “šengenski prostor” EU bez unutrašnjih granica moraće za uslugu prethodne provere da plate 10 evra, ali će taj trošak pokrivati razdoblje za putovanja od tri godine, odnosno dok traje važnost pasoša. Od plaćanja ove dažbine biće oslobođene osobe mlađe od 18 i starije od 60 godina, članovi porodica državljana EU, kao i studenti i naučno osoblje. Predstavnica za štampu odbora LIBE Estefanija Nariljos za “Betu” je izjavila da bi ceo postupak u EP trebalo da se okonča do kraja godine, a potom će o sistemu ETIAS konačnu odluku doneti Savet ministara EU. Ali, pošto je postupak složen, kako je objasnila, sistem bi mogao da stupi na snagu za najmanje dve godine, verovatno tek početkom 2020. godine.

Podsetimo, kada se krajem prošle godine pojavila informacija da će građani Srbije morati da plaćaju registraciju kada putuju u EU, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić saopštio je visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Federiki Mogerini da je u tom slučaju Srbija spremna da uvede recipročnu meru.