Džordž Soros / Foto: FoNet/Maja Suslin

Soros prebacuje 18 milijardi svojoj fondaciji

Američki milijarder mađarskog porekla Džordž Soros prebacio je 18 milijardi dolara iz svoje investicione firme u Fondaciju za otvoreno društvo, objavio je juče američki dnevnik “Vol strit džurnal”.

Kako se ističe, on je prebacivanjem većeg dela svog bogatstva transformisao i fondaciju i investicionu firmu kroz koju je zaradio bogatstvo. Fondacija za otvoreno društvo sada je postala druga najveća filantropska organizacija posle one koju su osnovali Bil i Melinda Gejts. Soros sada deli odgovornost za strateške odluke svoje investicione firme sa komitetom za investicije Fondacije, a novopostavljena direktorka zadužena za investicije u firmi Don Fitzpatrik odgovara direktno tom komitetu. Izvori bliski Sorosu ističu da on nema planova da koristi novac fondacije za investicije, već će koristiti sopstveni novac. Kako napominje “Vol strit džurnal”, Soroseva firma vredi 26 milijardi dolara.

Američki list piše da je Soros svoje filantropske aktivnosti počeo 1979. godine, navodeći borbu protiv komunizma kao glavni razlog, a 1984. godine uspostavio je fondaciju u svojoj rodnoj Mađarskoj da bi pomogao otvorena društva u zemljama pod autoritarnom vlašću. Fondacija za otvoreno društvo sada ima 40 predstavništava širom sveta. Portparolka fonda Laura Silber rekla je da je fondacija od 1980. godine potrošila oko 14 milijardi dolara.