Milivoje Mihajlović / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

NUNS: Prilikom smene Mihajlovića nije poštovana procedura

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvalo je generalnog direktora Radio-televizije Srbije (RTS) Dragana Bujoševića da javno objasni zašto je Milivoje Mihajlović smenjen s pozicije direktora Radio Beograda.

Navodeći da prilikom smene Mihajlovića “nije poštovana procedura predviđena Zakonom o javnim servisima i Statutom RTS-a”, NUNS je u saopštenju ocenio da se nosioci ključnih funkcija u Javnom servisu ne mogu smenjivati i time diskvalifikovati bez ikakvog obrazloženja. “Javnost rada, upravljanja i odlučivanja RTS je njegova obaveza propisana članom šest Zakona o javnim servisima u kojem stoji da se odgovornost javnog medijskog servisa prema javnosti kao i uticaj javnosti na njegovo delovanje ostvaruje posebno: javnošću postupka imenovanja organa javnog medijskog servisa”, navodi ovo udruženje. NUNS je podsetio i da je članom 23 istog zakona propisano da generalni direktor predlaže Upravnom odboru imenovanje i razrešenje direktora programa. “Statut Javne medijske ustanove RTS precizira da Upravni odbor u okviru svojih nadležnosti ‘imenuje i razrešava direktore Radija i Televizije, a obrazloženu odluku o imenovanju donosi na predlog generalnog direktora i čini je dostupnom javnosti”, ističe NUNS.

Javni servis je saopštio da je UO RTS razrešio Mihajlovića, koji prelazi na dužnost pomoćnika generalnog direktora RTS-a. Za vršioca dužnosti direktora Radio Beograda postavljen je Milan Nedić, nekadašnji urednik Jutarnjeg i Beogradskog programa. A generalni direktor RTS Dragan Bujošević rekao je da Mihajlović nije smenjen, nego je razrešen jednog posla da bi radio drugi. “Pošto je izabrano lice, nije jednostavno mogao da pređe na drugo radno mesto, nego to može tek kada ga razreši onaj koji ga je birao, a to je Upravni odbor”, kazao je Bujošević.