Protest "Protiv diktature" / Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

Saslušani studenti FDU, odbrana tražila svedoke

Studenti Pavle Terzić i Gavrilo Vučetić, studenti FDU, saslušani su juče u Prekršajnom sudu u Beogradu, jer su označeni kao organizatori neprijavljenog skupa “Protest protiv diktature”, 21. aprila ove godine.

Oni su kazali da ne znaju ko su organizatori protesta i izrazili nadu da će biti doneta oslobađajuća presuda. A posle davanja izjava u Prekršajnom sudu, Vučetić je novinarima preneo da je pred sudijom rekao istinu – da je na protestima bio kako bi se borio za pravdu. Istakao je da veruje u sud i u institucije države da će uraditi pravu stvar i pokazati se kao nezavisni u postupku. “Rekli smo zašto smo šetali. Ja sam šetao protiv bezumlja koje se u Srbiji propagira putem raznih režimskih medija. Hteo sam da ustanem protiv toga i kažem da nisam deo tih ljudi, štaviše da sam protiv njih”, rekao je Vučetić.  On je kazao da mu sve izgleda kao pokušaj zastrašivanja, jer su izabrana dva studenta kako bi se toj ciljnoj grupi reklo da ne sme da protestuje i iskazuje različita mišljenja. Terzić je rekao da su studenti šetali kako bi ukazali na kriminalnu situaciju u kojoj se nalazi kultura u Srbiji i kako bi bar malo osvestili ljude. A njihova advokatica Kristina Todorović iz Jukoma istakla je da je odbrana tražila dodatno saslušavanje svedoka, i to učesnika protesta, kao i policajaca koji su podneli prijavu. Prema njenim rečima, sud ima rok od dva meseca da odluči da li će nastavi sa saslušavanjem svedoka koje je predložila odbrana ili će doneti oslobađajuću presudu.

Podsetimo, policija je utvrdila da su dvojica studenata organizatori skupa na osnovu toga što su, kako se navodi u izveštaju, “vodili” skandiranje ispred redakcije “Informera”, “izdvojili su se na čelu kolone kao organizatori”, a kasnije ispred Skupštine pozvali okupljene da prihvate poziv lidera NS Zorana Živkovića da posmatraju sednicu parlamenta sa balkona. Na jučerašnji skup podrške studentima, uz porodicu i prijatelje, došli su i profesori s Fakulteta dramskih umetnosti koji su u saopštenju, ranije, istakli da je moralna obaveza fakulteta da zaštiti svoje studente od pokušaja političkih i svih drugih pritisaka i da ih podrži u slobodnom iskazivanju mišljenja. Tu su bili i Biljana Srbljanović, Janko Baljak, glumac Nikola Đuričko, Milan Antonijević iz Jukoma, ali i političari – lider PSG Saša Janković, lider DS Dragan Šutanovac, Marko Đurišić iz SDS, predsednik NS Zoran Živković, a studente su podržali i predstavnici Inicijative “Ne da(vi)mo Beograd”.