Dalila Ljubičić / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Još jedna ostavka u radnoj grupi za Medijsku strategiju

Upravni odbor Asocijacije medija povukao je juče svoju predstavnicu Dalilu Ljubičić iz radne grupe za izradu Medijske strategije.

Kako se ističe, to je učinjeno  “zbog okolnosti koje su uticale na urušavanje kredibiliteta radne grupe”. “Upravni odbor Asocijacije medija usvojio je izveštaj svoje predstavnice o radu radne grupe u kojem se konstatuje da radna grupa, do isteka roka za izradu radne verzije Strategije, nije završila ni analizu stanja javnog informisanja u Srbiji. U međuvremenu su nastupile okolnosti koje su uticale na urušavanje kredibiliteta radne grupe“, ocenio je Upravni odbor Asocijacije medija, koji smatra da je imenovanjem novog državnog sekretara za informisanje, usred rada radne grupe, doveden u pitanje i njen legitimitet. Prema njihovom mišljenju, metodologija je od početka bila pogrešna, a dosadašnji način izrade ovako važnog dokumenta neefikasan, na šta je Asocijacija, kako se navodi, više puta ukazivala. Asocijacija medija predložila je ministru Vukosavljeviću da raspusti radnu grupu, imenuje novu i promeni metodologiju, kako bi ovaj zahtevan posao mogao da bude završen u razumnom roku.

Podsetimo, prošle nedelje je novinarka Ljiljana Smajlović podnela ostavku na mesto članice radne grupe zbog odluke Vlade da urednika „Ilustrovane politike“ Aleksandra Gajovića imenuje za državnog sekretara za informisanje uprkos tome što, kako je naglasila, propagira „šovinističke predrasude prema ženama“. Takođe,  krajem septembra, novinarka Tamara Skrozza, predstavnica NUNS-a, ANEM-a, NDNV, Asocijacije nezavisnih elektronskih medija, Asocijacije onlajn medija i Lokal presa, obavestila je Ministarstvo da iz zdravstvenih razloga više nije u mogućnosti da ostane na toj poziciji. Umesto nje, predložen je Nedim Sejdinović, predsednik NDNV.