Protest "Stojim uz Vranjske" / Foto: FoNet, Aleksandar Barda

Međunarodna misija EFJ dolazi u Srbiju zbog stanja u medijima

Upravni odbor Evropske federacije novinara (EFJ) odlučio je da u Srbiju pošalje međunarodnu misiju kako bi se poboljšalo stanje u sferi medija pogoršano poslednjih godina, i pozvao Savet Evrope i OEBS da u tom smislu nastave pritisak na vlast Aleksandra Vučića.

“Kritičari kažu da zapadni zvaničnici zatvaraju oči na Vučićevo gušenje demokratskih sloboda u Srbiji sve dok on sarađuje u održavanju stabilnosti na nestabilnom Balkanu. Povodom upozorenja na ‘medijski mrak’ u Srbiji zasnovan na pritiscima Aleksandra Vučića na medije, Upravni odbor EFJ održao je 9. oktobra sastanak u Briselu na kojem se razgovaralo o tome kako je najbolje podržati novinare da se odupru pritiscima i koordiniraju svoje aktivnosti na međunarodnom i evropskom nivou”, navodi se u saopštenju koje je EFJ, uputila Nezavisnom udruženju novinara Srbije (NUNS). Najveća evropska novinarska organizacije, koja zastupa više od 320.000 novinara, učlanjenih u 71 organizaciju u 43 države Evrope, traži od Evropske komisije, a posebno od komesara Johanesa Hana, kako je istakao predsednik EFJ Mogens Bliher Bjeregard, da bude čvrst i koherentan kada je u pitanju primena evropskih standarda u oblasti slobode izražavanja i medijskih sloboda u Srbiji.

Takođe, u Direktoratu Evropske komisije za proširenje zabrinuti su zbog netransparentnog, partokratskog i koruptivnog sufinansiranja medijskih sadržaja u Srbiji. Evropski parlamentarci, predstavnici EK i drugih institucija u Briselu, izrazili su zabrinutost zbog sve većih pritisaka na medije, ugrožavanja slobode govora i nepoštovanja demokratskih procedura. Ugrožene medijske slobode, pretnje i politički pritisci koje svakodnevno trpe novinari, cenzura i autocenzura – zabrinjavajuća su slika medija na celom Zapadnom Balkanu – zaključak je trodnevne studijske posete Briselu, predstavnika medija iz sedam balkanskih zemalja, u okviru projekta “Partnerstvo za razvoj medija u jugoističnoj Evropi”, prenosi NUNS.