Premijerka Brnabić / Foto: FoNet/Reprezent

Grupa za slobodu medija poziva premijerku na dijalog

Grupa “Za slobodu medija”, koja okuplja medije, medijska udruženja, organizacije civilnog društva, novinare i novinarke, građane i građanke, saopštila je juče da smatra neosnovanim i paušalnim ocene premijerke Ane Brnabić o novinarstvu i medijima Srbije, zbog čega je poziva na javni dijalog o ovoj problematici, suštinski značajnoj za ostvarivanje javnog interesa u medijskoj sferi.

Posle obraćanja premijerke u Evropskom parlamentu, grupa ističe da je nužan razgovor o temama istraživačkog i nepristrasnog novinarstva, finansijskim pritiscima na nezavisne medije, pitanju novina “Vranjskih” i drugih lokalnih medija, kao i slobodi govora i pravu medija da slobodno i odgovorno, bez pritisaka i državnog uplitanja, rade svoj posao u interesu javnosti. Imajući u vidu da je sama Ana Brnabić rekla da želi da o svemu tome razgovara i vidi “da li tu zaista ima nečega”, Grupa ocenjuje da bi javni sastanak doprineo boljem međusobnom razumevanju i pozitivno uticao, kako na način informisanja građana i građanki, tako i na ispunjavanje obaveza koje je Srbija preuzela ulaskom u proces evropskih integracija. Premijerka je pozvana da na molbu odgovori u sledećih deset dana.

Potpredsednik NUNS-a Željko Bodrožić smatra da se izjava premijerke da u Srbiji nema objektivnog novinarstva “u potpunosti uklapa u propagandu SNS”, ističući da ona “svakim danom potvrđuje da je samo marioneta na mestu premijerke”. A predsednik UNS-a Vladimir Radomirović poručio je predsednici Vlade da novinari nisu mašine i da zato nema objektivnog, ali da ima poštenog novinarstva. On je naveo da zabrinjava prethodna izjava premijerke da prati samo isečke iz medija i novina i poručio joj da bi mnogo bolje bilo da čita novine i prati medije mnogo ozbiljnije. Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović izjavio je da predsednica Vlade svojim izjavama o medijskoj sceni na najbolji način prezentuje “cinizam i ignoranciju” i da su to bile preporuke za “mesto premijerke u jednom autoritarnom sistemu”.