Foto: Pixabay.com

Ruski poslanici razmatraju restrikcije za američke medije

Ruski poslanici upozorili su da bi Moskva mogla da uvede uzvratne mere ukoliko SAD počnu da primenjuju restrikcije za ruske medije koje finansira država.

Nakon sastanka parlamentarnog tela koje istražuje navodno strano mešanje u poslove Rusije, šef tog panela Igor Klimov izjavio je da će ruske državne službe razmotriti moguće uzvratne mere prema američkim medijima koji emituju program u Rusiji, kao odgovor na američko postupanje prema ruskoj televiziji na engleskom RT i ruskom državnom multi-mediju “Sputnjik”, koji posluje u inostranstvu. Margarita Simonjan, glavna urednica televizije RT rekla je da je suočena sa američkim zahtevom da se registruje kao “strani agent” i da podnese detaljne lične podatke o zaposlenima. Ona je ocenila da je to pokušaj da se RT potisne sa američkog medijskog tržišta. “U slučaju najgoreg razvoja događaja mi ćemo napustiti američku teritoriju. Tamo nećemo emitovati program. U najgorem slučaju, Rusija će odgovarati istom merom prema američkim medijima. To ne bih želela, jer sam novinarka“, rekla je Simonjan. Kako ističe “Sputnjik”, zahtev je stigao u pozadini rasprave o zakonu koji je podnet u Predstavničkom domu Kongresa. On predviđa promene uslova registracije stranih agenata. U skladu sa dokumentom, Ministarstvo pravde SAD, u čiji sastav ulazi FBI, dobiće dodatna ovlašćenja za organizacije koje na nezakonit način pokušavaju da utiču na političke procese u SAD.

Podsetimo, u novembru prošle godine, Evropski parlament usvojio je rezoluciju o informacionoj borbi protiv ruskih medija, među kojima su, kao najopasniji, upravo navedeni “Sputnjik” i televizija “Raša Tudej” (RT). U tekstu rezolucije, koja nema obavezujući, već savetodavni karakter, istaknuto je da je Rusija pružala finansijsku podršku opozicionim političkim partijama i organizacijama u zemljama članicama EU, kao i da je koristila faktor bilateralnih odnosa kako bi unosila razdor unutar evropskog društva. Takođe, naglašeno je i da “Sputnjik” i RT predstavljaju najveću pretnju po EU kada je reč o medijskom prostoru. Ukazano je i da Moskva prema EU vodi  neprijateljsku propagandu, dok autori dokumenta borbu protiv ruske propagande poistovećuju sa borbom protiv terorističke organizacije ISIS.