Mladen Šarčević / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Ministar Šarčević izabrao direktorku škole u Zemunu

Ministar prosvete Mladen Šarčević imenovao je Gordanu Srećković za novog vršioca dužnosti direktora Osnovne škole „Svetozar Miletić“ u Zemunu.

Kako piše BIRN, nova direktorka, nastavnica engleskog jezika, preuzela je dužnost 3. oktobra, a takva odluka Ministarstva nije kod svih roditelja i nastavnika koji su učestvovali u skoro jednomesečnom protestu, naišla na pozitivnu reakciju. Očekivalo se, naime, da će na to mesto biti imenovan Zdenko Tošić koji je na glasanju na sednici nastavničkog veća, dobio najveći broj glasova. Čak 40 kolega podržalo je njegov izbor za v.d. direktora škole, dok je za drugoplasiranu Gordanu Srećković svoj glas dalo četvoro nastavnika. I dok deo roditelja i kolektiva smatra da je ministar Šarčević izborom Gordane Srećković prekršio dogovor, drugi ocenjuju da je odluka doneta u okvirima onoga o čemu se razgovaralo na sastanku sa predstavnicima Ministarstva prosvete i Gradskog sekretarijata za obrazovanje 27. septembra, jer je izabran kandidat kojeg je predložila škola. Oni koji tvrde da je dogovor prekršen kažu da je na pomenutom sastanku sa predstavnicima Grada i resornim ministarstvom dogovoreno da škola Ministarstvu dostavi imena tri kandidata, ali pro forme, što je kolektiv i učinio, očekujući da će ministar za novog v.d. direktora imenovati nastavnika Tošića. Ministar se, međutim, opredelio za kandidatkinju sa desetostruko manjom podrškom kolektiva. U Ministarstvu prosvete kazali su za BIRN da dogovor nije prekršen, jer je na sastanku postignut jasan dogovor da će kolektiv predložiti tri kandidata i da će ministar nakon razgovora sa njima izabrati vršioca dužnosti direktora.

Podsetimo, odlukom ministra prosvete od 28. avgusta tadašnji direktor Mosurović razrešen je dužnosti i raspušten je Školski odbor, a ceo kolektiv i većina roditelja dala je punu podršku direktoru, dok đaci nisu pohađali nastavu. Nakon mesec dana, sa Ministarstvom prosvete postignuto je, kako je tada istakao Savet roditelja, komporomisno rešenje da se prihvati da Mosurović ne bude direktor, ali i da v.d. direktora škole koga je imenovalo Ministarstvo podnese ostavku, kao i da kolektiv dobije direktora koga predloži.