Viktor Orban / Foto: FoNet, Slobodan Miljević

Mađarska vlada nastavila kampanju protiv Sorosa

Vlada Mađarske nastavila je svoju kampanju protiv američkog milijardera mađarskog porekla Džordža Sorosa i njegove podrške migraciji.

Vlada je organizovala nacionalnu konsultaciju, vrstu ankete koja se šalje domaćinstvima o takozvanom “Sorosevom planu”, koji prema navodima vlade sprovodi EU. Takođe,  kampanja se vodi preko bilborda i televizijskih reklama. Goran Buldioski, direktor Soroseve Inicijative otvorenog društva u Evropi, rekao je da Soros i njegove fondacije podržavaju koherentnije i humanije politike za pomoć razmeštanja migranata koji beže od ugnjetavanja i nasilja u svojim zemljama i da ne postoji tako nešto kao što je „globalna zavera protiv Mađarske”. Aktivisti opozicione partije „Edjut“ (Zajedno) skidali su juče bilborde navodeći da vlada samo pokušava da skrene pažnju sa sopstvenih propusta.

Podsetimo, mađarska vlada polovinom jula uklonila je sve postere s likom Sorosa, pre planiranog sastanka izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i njegovog mađarskog kolege Viktora Orbana u Budimpešti. Mađarska vlada u najavi nije pominjala protest lokalne jevrejske zajednice, ni poruke izraelskog Ministarstva spoljnih poslova, već je samo konstatovala da je kampanja protiv Sorosa postigla svoje ciljeve i da više nije potrebna. Inače, Soros je optužio Orbana da stvara “mafijašku državu” serijom koraka koji podrivaju slobode, uključujući i akademske. Mađarski premijer je na to reagovao tvrdnjom da takve izjave predstavljaju “objavu rata”, dodajući da Soros plaća mreže nevladinih organizacija koje “nalik agentima” ulažu napore u sprovođenje njegove politike. Inače, Evropska komisija navela je da bi Mađarska mogla da se nađe pred Evropskim sudom pravde, ukoliko u roku od mesec dana ne prihvati stav EU. Podsetimo, Brisel je u julu pokrenuo postupak protiv te zemlje, jer se novim zakonom omogućava sprečavanje finansiranja i rada NVO.