Foto: Pixabay.com

Stigle dve ponude za kupovinu “Galenike”

Za kupovinu “Galenike” stigle su dve ponude do isteka tenderskog roka, ali će se razmatrati i ponude koje su do tada poslate poštom, rečeno je agenciji “Beta” u Vladi Srbije.

Tendersku dokumentaciju za kupovinu 93,7 odsto kapitala “Galenike” otkupilo je devet kompanija, rok za dostavljanje ponuda istekao je 2. oktobra, a prema pisanju “Politike” ponudu je dostavila švajcarska firma “Amikus”. Otvaranje ponuda zakazano je za danas, a početna cena na javnom nadmetanju je jedan evro uz obavezu kupca da uplati i 25 miliona evra za pokriće bankarskih dugova te kompanije. Podsetimo, Ministarstvo privrede je 1. septembra raspisalo tender za prodaju fabrike, a uslov za učešće u privatizaciji je da zainteresovani investitor posluje u farmaceutskoj industriji i da u poslednjoj poslovnoj godini ima prihod veći od 300 miliona evra. Procenjena vrednost kapitala koji se nudi na prodaju je negativna i iznosi 152 miliona evra. Banke kojima “Galenika” duguje više od 71 milion evra saglasne su da im budući vlasnik fabrike isplati 25 miliona evra, čime bi dug bio otkupljen uz diskont. Za dobrovoljni odlazak iz “Galenike”, koja ima 1.400 zaposlenih, prijavilo se 250 radnika. A pokušaj privatizacije “Galenike” propao je početkom ove godine, pošto sa potencijalnim strateškim partnerom, konzorcijumom “Frontier-Petrovaks”, nije postignut dogovor o preuzimanju dugovanja koje ta farmaceutska kompanija ima prema komercijalnim bankama.

Inače, “Galenika” je prešla put od jedne od vodećih farmaceutskih kuća u bivšoj Jugoslaviji do kompanije u gubicima. Bila je u rukama biznismena Milana Panića i njegove kompanije ICN, da bi mu potom bila oduzeta i vraćena u državno vlasništvo. To je Srbiju, nakon sudske arbitraže u korist ICN, koštalo više desetina miliona evra. Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal 2011. počelo je proveru poslovanja kompanije, da bi 2013. bilo uhapšeno osam osoba zbog, prema medijskoj arhivi, zloupotreba u “Galenici“, kojima je kompanija oštećena za oko 12 miliona evra. Tada je, između ostalih osumnjičenih, uhapšen i bivši generalni direktor “Galenike“ Nenad Ognjenović, blizak SPS-u. Usledila su i druga hapšenja. U pritvoru je bio i Dejan Backović, nekadašnji predsednik UO kompanije i bivši direktor SPS. I Ognjenović i Backović, posle nekoliko meseci, pušteni su iz pritvora da se brane sa slobode. Na to je podsetila i Istinomer Amnezija.