Foto: Pixabay.com

Evropski parlament usvojio rezoluciju o Bregzitu

Evropski parlament ocenio je juče da pregovori s Londonom o izlasku Velike Britanije iz EU nisu doveli do dovoljnog napretka oko ključnih pitanja Bregzita.

Poslanici okupljeni u Strazburu u rezoluciji usvojenoj ogromnom većinom pozvali su države članice EU da odlože procenjivanje da li je ostvaren dovoljan napredak da bi se prešlo na drugu fazu pregovora, koje je trebalo da urade na predstojećem samitu 19. i 20. oktobra u Briselu. U rezoluciji se navodi da “još nije načinjen dovoljan napredak” po pitanju građanskih prava, odnosima s Irskom i finansijskim obavezama da bi bilo moguće da pregovori pređu na pitanja budućih trgovinskih i bezbednosnih odnosa, kako traži Velika Britanija.

Sledeća runda pregovora o Bregzitu zakazana je za iduću nedelju i evroposlanici navode da osim ako ne bude “velikog prodora”, evropski lideri na samitu treba da odlože proširenje pregovora na nove teme. Posmatrači ocenjuju da je malo verovatno da će doći do takvog prodora. Rezolucija je usvojena sa 577 glasova “za”, 92 “protiv” i 29 uzdržanih.