Ana Brnabić / Foto: FoNet/Vlada Srbije, Slobodan Miljević

Katalonija (ni)je kao Kosovo

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da predsednik Republike Aleksandar Vučić i Vlada Srbije pripremaju pismo za Evropsku komisiju (EK) u kojem će postaviti niz pitanja u vezi sa stavom komisije da se slučajevi Katalonije i Kosova ne mogu porediti.

Ona je posle hitnih konsultacija u Predsedništvu Srbije, koje je juče popodne sazvao Vučić, rekla da će odneti pismo kada bude putovala u Brisel u ranije dogovorenu posetu, 10. i 11. oktobra. Među pitanjima sadržanim u pismu biće i “da li međunarodno pravo važi za EU ili postoji neko drugo međunarodno pravo koje važi za sve ostale koji nisu članovi EU”. “Ovde je do te mere toliko nelogičnosti, neverovatnih i nefer stvari prema Srbiji i njenim građanima. Kao vlada hteli smo da reagujemo pošto je stvar od velikog značaja”, navela je premijerka Srbije. A predsednik Vučić kazao je da je uputio pismo španskom kralju i španskom premijeru u kojem se navodi da “podržavamo integritet i suverenitet te zemlje baš kao što su oni do dana današnjeg uvek čvrsto stajali uz integritet i suverenitet Srbije”. Na saopštenje EK Vučić je reagovao: “Ovo je najbolji primer možda dvostrukih aršina i licemerja svetske politike. Kako to u Kataloniji ne važi referendum, a na Kosovu može i bez referenduma”.

Inače, portparol Evropske komisije Margaritis Šinas naglasio je da Katalonija i Kosovo nisu slučajevi za poređenje, jer je ”Španija država članica” Evropske unije. “Kada je priznanje Kosova u pitanju, to je bio vrlo specifičan kontekst. To je bila pozicija usvojena od strane različitih UN Deklaracija i različitih UN rezolucija i međunarodne zajednice. Veoma specifičan kontekst, sa specifičnim razlozima”, izjavio je Šinas, ali nije objasnio o kojim deklaracijama i rezolucijama UN se radi, niti u čemu su “specifičnosti” koje je spomenuo.