Katalonska zastava / Foto: Pixabay.com

EK: Nelegalno glasanje u Kataloniji, nasilje nije rešenje

Evropska komisija saopštila je da prema Ustavu Španije održavanje glasanja u Kataloniji nije legalno, ali je poručila i da nasilje nikad ne može biti instrument u politici, pozivajući sve strane na dijalog.

U saopštenju povodom “događaja u Španiji”, EK je navela da je za Komisiju, kao što je njen predsednik Žan Klod Junker više puta ponovio, to unutrašnje pitanje Španije koje treba da bude rešeno u okviru ustavnog uređenja te zemlje. “Ponavljamo da je stav koji zastupa ova komisija bio isti zakonski stav koji je imala i prethodna administracija Komisije. Ako bi referendum bio organizovan u skladu sa Ustavom Španije, to bi značilo da bi se teritorija koja napušta zemlju našla van EU”, dodala je EK. Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk pozvao je juče premijera Španije Marijana Rahoja da “nađe način da se izbegne novo zaoštravanje i nova upotreba sile”.

Inače, katalonski zvaničnici ističu da je referendum koji je protekao uz policijsko nasilje, pokazao da je većina glasala za nezavisnost. Po preliminarnim rezultatima, 90 odsto glasača je podržalo nezavisnost, a izašlo je oko 42 odsto upisanih u birački spisak. Takođe, naglašava se da je u sukobima policije i građana povređeno skoro 900 ljudi, među kojima više od 30 policajaca. Predsednik Katalonije Karles Pućdemon ocenio je da je neophodno međunarodno posredovanje u rešavanju krize između centralnih vlasti Madrida i Katalonije. On je kazao da je “španska država ispisala još jednu sramnu stranicu svoje istorije s Katalonijom”, najavljujući da će uputiti zahtev EU da razmotri kako su vlasti Španije kršile ljudska prava građana. Pućdemom je rekao da će održati svoje obećanje da će jednostrano proglasiti nezavisnost ako glas “Da” pobedi na referendumu. A visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Raad al Husein pozvao je španske vlasti da sprovedu “nepristrasnu” istragu nasilja u Kataloniji i napomenuo da policijske intervencije moraju uvek da budu “srazmerne” i samo u slučaju neophodnosti. On je od španskih vlasti zatražio i da dozvole posetu specijalne izvestiteljke UN za ljudska prava Analise Čampi. S druge strane, španski premijer Rahoj izjavio je da je katalonski referendum “napad na pravnu državu, koja je mirno i odlučno reagovala”. Inače, u gradovima Katalonije juče su građani protestovali zbog nasilja policije, a prema podacima lokalne policije, u Barseloni se okupilo oko 15.000 demonstranata. Glavni sindikati Katalonije, koja sa 19 odsto doprinosi BDP Španije, najavili su za danas generalni štrajk i proteste.