Zastava Katalonije / Foto: Pixabay.com

Više od 760 povređenih tokom referenduma u Kataloniji

U nedelju, 1. oktobra, Katalonija je održala referendum o nezavisnosti ove autonomne pokrajine od Španije. Kasno uveče, katalonski predsednik Karles Pućdemon izjavio je da je Katalonija glasala za nezavisnost. 

“Pobedila je opcija koja je glasala ‘za’, rekao je on u televizijskom obraćanju i dodao da su “vrata za proglašenje nezavisnosti otvorena”, kao i da Katalonija “ima pravo na nezavisnu državu, u formi republike.

Španska vlada je zabranila ovaj referendum, a glasanje su obeležili brojni sukobi i hapšenja – katalonske vlasti su saopštile da je više od 760 ljudi povređeno u sukobima sa policijom. 

Španske vlasti su učinile sve da zaustave glasanje na referendumu, kojeg je ustavni sud zemlje proglasio nelegalnim. Policija je sprečavala ljude da glasaju, plenila glasačke listiće i glasačke kutije, a u glavnom gradu Katalonije je koristila palice i gumene metke, preneo je BBC.

Nakon završetka glasanja, španski premijer Marijano Rahoj je izjavio da “danas nije bio održan referendum u Kataloniji”, pošto “velika većina Katalonaca nije želela da učestvuje na njemu”. Gardijan je preneo da su glasačke kutije “odnesene na tajne lokacije”. 

Gradonačelnica Barselone Ada Kolau izjavila je da je španski premijer Marijano Rahoj kukavica i zatražila je da podnese ostavku zbog policijskog nasilja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Španije je saopštilo da je 12 policajaca povređeno, a da su tri osobe uhapšene, te da su zatvorena 92 glasačka mesta.

U toku dana, društvene mreže bile su preplavljene snimcima na kojima se videla ničim izazvana brutalnost policije prema građanima. Gradonačelnica Barselone Kolau je osudila policijske akcije protiv, kako je rekla “bespomoćnih građana”, a zamenica premijera Soraja Saens de Santamaria izjavila je da je policija “postupala profesionalno i na proprorcionalan način”.

Portparol katalonske vlade Đorđi Turul izjavio je da je odziv na današnjem referendumu bio velik i da će biti reč o milionima glasova. Najavio je da će špansku vladu tužiti pred međunarodnim sudovima.