Konferencija Fiskalnog saveta / Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

“Prema računici Malog javni dug Srbije veći od 100 odsto BDP”

Predsednik Fiskalnog saveta Srbije Pavle Petrović kazao je juče da je javni dug Beograda od 2013. godine do sada smanjen znatno manje nego što tvrdi gradonačelnik Siniša Mali.

Podsetimo, Mali ističe da je u gradskoj kasi zatekao dug od milijardu i 118 miliona evra i da je uspeo da vrati 455 miliona evra. Petrović, pak, naglašava da je javni dug glavnog grada 2013. bio oko 400 miliona evra i da je do sada smanjen, u najboljem slučaju, za 100 miliona evra. “Smanjenje duga za oko 100 miliona evra jeste dobar rezultat, ali to je četiri puta manje nego što tvrdi gradonačelnik”, kazao je Petrović.”Gradonačelnik je do cifre od preko milijardu evra došao po nekoj svojoj metodologiji, računajući i obaveze komunalnih preduzeća koje većim delom nisu dug”, rekao je Petrović, dodajući da  kada bi se po toj metodologiji računao javni dug Srbije on bi bio preko 100 odsto bruto domaćeg proizvoda. Predsednik Fiskalnog saveta pojasnio je da je javni dug Beograda smanjen za 50 miliona evra i da bi se moglo računati još dodatnih 50 miliona. To smanjenje je, prema njegovim rečima, proisteklo, između ostalog i zbog pada cena gasa i boljeg poslovanja “Beogradskih elektrana”, koje su uplatile dividendu u gradski budžet. Petrović je rekao da su javne finansije Beograda stabilizovane zahvaljujući značajnom smanjenju javnih investicija grada, koje su sada ispod neophodnog nivoa. Kako je napomenuo, gradski budžet mogao bi da se  popravi tako što bi se od 100 miliona evra, sa koliko se dotira poslovanje preduzeća GSP, njegovim reformisanjem uštedelo 40 miliona evra. “Drugi izvor prihoda je bolja naplata poreza na imovinu, a treći bi došao sam po sebi privrednim rastom od tih investicija”, rekao je Petrović.

S druge strane, gradonačelnik Beograda ostaje pri tvrdnji da je ukupan dug grada pre četiri godine bio 1,118 milijardi evra i dodaje da to nije stvar metodologije, već stvarno stanje gradskog duga. Mali je rekao da je javni dug deo ukupnog duga, odnosno dug prema bankama, na šta treba dodati kamate, obaveze prema opštinama, javno-komunalnim preduzećima i obaveze komunalnih preduzeća. On je istakao da su sva javna preduzeća dugovala 336 miliona evra, jer grad nije plaćao obaveze vrtićima, školama, domovima zdravlja, koji onda nisu plaćali račune za struju, vodu, komunalije. “Ukupan sistem javnih preduzeća napravio je 2013. gubitak od dve milijarde dinara. Dobit tih preduzeća prošle godine bio je skoro 10 milijardi dinara”, rekao je Mali. Podsetimo, njegovu izavu da je nova vlast nasledili deficit budžeta “od preko 20 odsto” i da je “to rekordni deficit”, Istinomer je ocenio kao “kratke noge”.