Vučić i Junker / Foto: FoNet/TV FoNet

Makron i Junker traže da EU do 2025. otvori vrata Balkanu

Predsednik Francuske Emanuel Makron i predsednik Evropske komisije (EK) Žan-Klod Junker smatraju da Evropska unija treba da do 2025. godine otvori vrata za nove članice sa Zapadnog Balkana, zaključak je interne analize koju je Junker podneo na nezvaničnom samitu EU u Talinu.

“Ako želimo veću stabilnost u našem susedstvu, onda moramo održati ubedljivim i izglede za ulazak Zapadnog Balkana u članstvo”, piše u Junkerovom dokumentu i kaže se da o tome postoji “važna saglasnost, pošto obojica ističu potrebu da se do 2025. godine EU proširi na Zapadni Balkan”. Objašnjava se da Makron smatra da će “Unija morati da se otvori za zemlje Balkana čim one u potpunosti budu poštovale uslove pravne tekovine EU i zahteve koji se tiču demokratije”. Junker je analitički predstavio u čemu se u cilju daljeg jačanja i integracije EU podudaraju njegovi stavovi iz nedavnog godišnjeg izlaganja o stanju Unije, i predlozi Makrona za “obnovu Unije” i njeno ekonomsko i bezbednosno jačanje “u svetlu izazova u današnjem svetu” koje je predsednik Francuske izneo u svom govoru. Tako Junker naglašava da je sledeći korak da se “pripremi tle za proširivanje tokom idućeg mandata EK” i naznačava da se to odnosi “na Srbiju i Crnu Goru”. “To se mora usredsrediti na vladavinu zakona, temeljna prava i borbu protiv korupcije, kao i na ukupnu stabilnost tog regiona”, smatra predsednik EK. U vezi sa Turskom, Junker je predočio da je njen “ulazak u članstvo odbačen do daljeg zbog narušavanja vladavine zakone, pravde i temeljnih prava, mada su ruke EU i dalje raširene za turski narod”.

Podetimo, Junker je nedavno izjavio da do kraja mandata sadašnje EK 2019. neće biti ispunjeni uslovi za ulazak neke zemlje Zapadnog Balkana u EU, a potom će svaka nova članica morati da prethodno uspostavi pravnu državu i usvoji vrednosti EU. Junker je prethodno naglasio da nije za skori ulazak Zapadnog Balkana u EU, ali da te zemlje moraju da imaju evropsku perspektivu zbog stabilnosti regiona. On je još u martu upozorio potpredsednika SAD Majka Pensa da će na Zapadnom Balkanu izbiti još jedan rat ako se EU raspadne, a “to će biti i rezultat Donalda Trampa i njegovog ohrabrivanja zemalja članica da napuste Uniju nakon Bregzita”.