Zastava Katalonije / Foto: Pixabay.com

Katalonci ne odustaju od referenduma uprkos zabrani

Španski ministar kulture Injigo Mendes de Vigo izjavio je da neće biti sutrašnjeg referenduma u Kataloniji, uprkos objavi katalonske vlade.

On je optužio katalonsku vladajuću koaliciju da je prekršila zakone da bi se održalo glasanje o nezavisnosti i pored upozorenja iz sudova i zabrane Ustavnog suda. Inače, španska vlada preduzela je mnoge zakonske mere protiv referenduma, uključujući i hapšenja i zaplene listića, što je izazvalo brojne kritike u Kataloniji. “Vlada ima ustavnu obavezu da sprovodi zakone o održanju javnog reda. Niko nije iznad zakona i ko god ga krši trpeće posledice”, rekao je Mendes de Vigo. Ipak, vlasti Katalonije saopštile su da će proglasiti nezavisnost najviše 48 sati posle referenduma ako “za” pobedi. Saopštili su da će moći da se glasa na više od 2.300 glasačkih mesta, a da je u organizaciji sprovođenja referenduma angažovano oko 7.300 ljudi. Portparol katalonske vlade Đordi Turul pokazao je poluprovidnu plastičnu kutiju sa katalonskim grbom. “Glasajte civilizovano i odgovorno, i ne odgovarajte na provokacije onih koji žele da ometaju glasanje”, izjavio je Žunkeras. Konzervativna vlada španskog premijera Marijana Rahoja u Kataloniji je rasporedila više od 10.000 policajaca i pripadnika Civilne garde, pored više od 6.000 redovno angažovanih u tom regionu. U znak podrške održavanju referendum katalonski poljoprivrednici protestovali su juče u Barseloni, vozeći polako mnogobrojne traktore širokim gradskim bulevarima. Traktori sa zastavama pristalica nezavisnosti, takozvanim “esteladama”, stigli su do sedišta regionalne vlade u Barseloni i ispunili okolne ulice, a slični “traktor protesti” održani su širom Katalonije, navodi AP.

A EU je odbila da posreduje u sporu između Vlade Španije i Katalonije. “To je problem Španije i mi tu malo možemo da uradimo. Reč je o poštovanja španskih zakona i Španci to moraju sami da reše”, rekao je predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani. To je bio odgovor na zahtev Vlade Katalonije i gradonačelnika Barselone da se EU umeša u spor i smiri strasti uoči referenduma. Tajani je istakao da EU i dalje podržava špansku vladu, “zbog toga što je, s pravne tačke gledišta, Madrid u pravu”.