Rodoljub Šabić / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Šabić: Zabrinjavaju postupci vlasti

“Okolnosti u kojima obeležavamo Međunarodni dan prava javnosti da zna nisu svečarske, jer upravo u ovo vreme održava se protest medija radi zaštite slobode informisanja”, izjavio je juče poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić.

On je rekao da je zabrinjavajuće što se neki predstavnici vlasti prema novinarima, koji se koriste potpuno legitimnim alatom kakav imaju u zakonu o slobodnom pristupu informacijama, ponašaju grubo, agresivno i pokušavaju da ih diskvalifikuju, navodeći i da je to atak na pravo građana da imaju informacije. Napominjući da je situacija daleko od dobre, poverenik je precizirao da su u poslednjih godinu dana kulminirale pojave potpuno neadekvatnog odnosa vlasti prema pravu javnosti da zna. Prema negovim rečima, prošle godine institucija Poverenika je 61 put od Vlade zatražila da prinudom obezbedni izvršenje rešenja, što je njena zakonska obaveza, ali da ni jednom nije to učinila. Takođe, kako je naglasio, treću godinu zaradom Skupština Srbije nije razmatrala izveštaj poverenika. U godinu dana republičko javno tužilaštvo, istakao je Šabić, podnelo je više tužbi za poništenje rešenja poverenika nego što su sva tužilaštva u Srbiji za dvanaest godina podnela optužnih akata protiv svih prekršilaca zakona u nadležnosti povernika. Šabić je saopštio da ove godine, drugi put zaredom, nije dodeljeno glavno priznanje – posebna nagrada i statueta za najveći doprinos afirmisanju prava na pristup informacijama i transparentnost u radu, u kategoriji svih organa javne vlasti. Priznanje, takođe, nije dodeljno ni jednom organu iz kategorije najviših državnih organa, dok je u kategoriji republičkih organa vlasti priznanje dodeljeno povereniku za zaštitu ravnopravnosti. U kategoriji pravosudnih organa priznanje je dodeljeno Apelacionom sudu u Beogradu, kao i pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine, a u kategoriji organa javne vlasti lokalne samouprave – opštini Ruma. Ministarstvu rudarstva i energetike dodeljeno je priznanje kao pobedniku na konkursu za Najbolji informator o radu državnih organa.

Šef misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio kazao je da postoje brojni izazovi u praktičnom sprovođenju prava javnosti da zna i da je želja ove organizacije da pomogne u unapređenju transparentnosti rada državnih institucija. Govoreći o slobodnom pristupu informacijama, on je rekao da ima puno prostora za poboljšanje i da je misija OEBS spremna da pomogne.