Protest ispred Vlade Srbije / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Protest javnih službenika zbog nacrta zakona

Članovi sindikata obrazovanja i zdravstva okupili su se juče ispred Vlade Srbije kako bi iskazali nezadovoljstvo Nacrtom zakona o zaposlenima u javnim službama i tražeći njegovo povlačenje.

Taj nacrt zakona, kako su rekli, diskriminiše zaposlene u obrazovanju, nauci, kulturi i socijalnoj zaštiti. Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Jasna Janković kazala je da protest nema veze ni sa jednom političkom partijom, ni opozicionom, ni vladajućom. “Baš nas briga za njihovo političko blato, neka se sami valjaju u njemu, radnici su ovde, ovo je radnički bunt. Ovaj zakon neće proći, mi se sa tim nećemo složiti”, rekla je Janković, napominjući da sindikati neće odustati od protesta i najavila stvaranje još šireg sindikalnog fronta u borbi za povlačenje zakona. Živorad Mrčić iz Novog sindikata zdravstva Srbije poručio je: “Mi branimo svetinju zdravlja, oni teraju zdravstvene radnike da beže u inostranstvo, jer ovde ne mogu da ostanu, imamo egzudus najboljih iz Srbije”. A predstavnici Sindikata radnika u prosveti kazali su da Srbija ima i najbolje učitelje i profesore, koji i dalje rade za platu, koja je niža od republičkog proseka, “Prosečna plata u obrazovanju je 44.000, a 80 odsto je sa visokom školskom spremom”, rekao je Slobodan Brajković iz ovog sindikata. Okupljeni su najavili da će ukoliko im se ne ispuni traženo, ali i obećano, proteste radikalizovati. Iz Ministarstva prosvete za N1 izjavili su, ipak, da prosvetari mogu da se nadaju poboljšanju materijalnog položaja. “Ministarstvo nastavlja saradnju sa svim sindikatima u cilju unapređenja materijalnog položaja prosvetnih radnika. O Zakonu o zaposlenima u javnim službama razgovarali su premijerka, ministri i predstavnici sindikata. Predlagači novog zakona uvereni su da će on doneti prosvetarima bolji položaj”, navodi se u saopštenju.

Prema podacima organizatora, ispred Vlade se okupilo oko 4.500 ljudi, dok je prema nezvaničnim policijskim procenama na skupu bilo nešto više od 2.000 osoba.