Skup ispred Vlade Srbije / Foto: Istinomer

Održan skup podrške “Vranjskim”, poziv Obradoviću da prekine štrajk

Skup “Stojim uz Vranjske” održan je sinoć ispred Vlade Srbije. Povod je bio gašenje nedeljnika “Vranjske”, ali i čin solidarnosti sa direktorom ovog nedeljnika Vukašinom Obradovićem, koji je otpočeo štrajk glađu.

Okupljene kolege pozvale su Obradovića da prekine štrajk i ocenile da je stanje u medijima sve gore. Skupu su se obratili izvršni direktor “Slavko Ćuruvija fondacije” Ilir Gaši, novinarka nedeljnika “Vreme” Tamara Skrozza i novinar BIRN-a Slobodan Georgiev. Skrozza je rekla je da još nema konkretnih zahteva, jer protest nije organizovan, ali da je reč o “pobuni savesti”, jer “nas bukvalno ubijaju, a mi smo pognuli glavu i čekamo da nam je stave na panj”, dok je Gaši naglasio da Obradović ne štrajkuje samo zbog gašenja svojih novina, već zbog celokupne situacije u medijima u Srbiji. Georgiev je podsetio na to da su upravo “Vranjske” svojevremeno donele priču o vladici Pahomiju, ističući da je malo beogradskih novina koje su napravile tako nešto u svojoj istoriji.

Inače, direktor i glavni i odgovorni urednik “Vranjskih” Vukašin Obradović zaključao se juče u prostorijama tog lista u centru Vranja, pošto je prethodno saopštio da počinje štrajk glađu. On je u otvorenom pismu naveo da se na taj čin odlučio kako bi skrenuo pažnju “novinarima i novinarkama, ali i svim građanima na sav besmisao borbe za slobodu medija koju vodi u poslednjih tridesetak godina”. Pre neo što se zaključao Obradović je zamolio kolege da izađu, naglašavajući da je to “njegova borba” i njegov lični čin. Nedeljnik “Vranjske” u štampanom i elektronskom izdanju, kao i portal “Vranjske”, zatvoreni su 18. septembra. Obradović je ovu odluku, posle 23 godine od osnivanja nedeljnika, doneo zbog finansijskih i političkih pritisaka. Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenili su da je gašenje “Vranjskih”, koje su nazvali jednim od najboljih i najuglednijih lokalnih listova u Srbiji, direktna posledica dugotrajnih političkih pritisaka na medijske slobode i zastrašujuća vest za medijske profesionalce.