Foto: Pixabay.com

Nova faza gušenja medijskih sloboda i zastrašivanja novinara

Novinarska i medijska udruženja juče su u saopštenju upozorila građane i međunarodne institucije da je “vlast u Srbiji ušla u novu, brutalnu fazu gušenja medijskih sloboda i zastrašivanja novinara, sa ciljem da u potpunosti onemogući kontrolnu ulogu medija i slomi bilo kakav slobodni kritički glas”.

Saopštenje su potpisali Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija onlajn medija, Asocijacije nezavisnih elektronskih medija i Asocijacija Lokal pres. Udruženja su ukazala da se u samo dva dana desilo nekoliko više nego zabrinjavajućih dogadjaja: portal “KRIK” i njegov urednik Stevan Dojčinović izloženi su napadu vladajućeg Pokreta socijalista i pojedinih medija zbog objavljivanja istraživačkih priloga o stanu ministra odbrane Aleksandra Vulina; ugašen je jedan od najznačajnijih lokalnih medija nedeljnik “Vranjske”, njen vlasnik i urednik Vukašin Obradović započeo je štrajk glađu, a novinarke Antonela Riha, Nataša Mijušković i Jelena Obućina “brutalna su meta” jučerašnjeg  “Informera“, koji ih naziva „žutim RTS licemerkama“ i praktično poziva na obračun sa njima. “Iako na prvi pogled različiti, ovi događaji imaju nedvosmisleno jasan zajednički sadržilac, a to je vlast koja je u obračun sa nepodobnim medijima i novinarima upregla sve državne institucije i sebi bliske medije, kao i nepostojanje adekvatne reakcije građana, domaćih i međunarodnih organizacija na konstantne pritiske na medijske slobode”, navodi se u saopštenju.

Udruženja pozivaju građane i organizacije civilnog društva da se u većoj meri uključe u borbu za medijske slobode i slobodu izražavanja, jer to, kako je ocenjeno, nije samo pitanje koje se tiče samo medijskih profesionalaca, već preduslov bilo kakvog demokratskog procesa i zaštite ljudskih prava. “Pozivamo i međunarodne organizacije da prestanu da ignorišu veoma ozbiljne probleme koje novinari i mediji u Srbiji imaju, i aktivnije se uključe u zaštitu demokratskih vrednosti za koje se zalažu”, zaključeno je u saopštenju. A redakcija “Insajdera” odlučila je da više ne prati aktivnosti ministra Vulina i ne obaveštava javnost o njima zato što je Pokret socijalista “umesto odgovora na pitanja odlučila da svog lidera već dva dana brani diskreditacijom novinara čiji je posao da postavlja pitanja i otkriva ono što odgovorni u Srbiji žele da zataškaju”. Kako se ističe, “ovde je reč o vrlo opasnoj matrici linča na koju naiđe svako ko se usudi da samo pošteno radi svoj posao”.