Parada ponosa 2017 / Foto: Istinomer

Srbljanović: LGBT zajednica postala vidljiva zbog premijerke

U Beogradu je pred oko 1000 učesnika, uz predsednicu vlade i pojedine ministre iz vlade, održana Parada ponosa, završni događaj Nedelje ponosa, kojom se promovišu prava pripadnika LGBT zajednice. 

Kao i na prethodnim Paradama ponosa, šetnja je održana pod jakim obezbeđenjem, a učesnici su prošetali od Cvetnog trga do Trga republike. Među učesnicima bili su Ana Brnabić, ministri Zoran Đorđević i Branko Ružić, kao i gradonačelnik Beograda Siniša Mali. 

Kako je javila reporterka Istinomera, dramska spisateljica Biljana Srbljanović ponovo je bila na čelu kolone, a kaže da će biti tu sve dok “ne bude toliko sigurno da ne mora više uopšte da dolazi”. 

“Mislim da je ključna promena što je preko premijerke postala veoma vidljiva LGBT zajednica, iako ona ima potpuno svoju, drugu političku agendu i ona nije naša aktivistkinja, ali sam iskorak da jedna LGBT osoba, koja je autovana, sa svojom funkcijom dođe ovde da hoda… Ja mislim, kao što je rekao gost iz Amsterdama, to nije tako česta slika ni u velikim svetskim metropolama, bez obzira šta mislimo, ja sad ne govorim politički o Vladi, ne govorim o društvenom i ličnom angažmanu. Mislim da je to bitan iskorak i bitno je da je nasilje ove godine zaista smanjeno, ne samo povodom Prajda, nego tokom cele godine”, rekla je Srbljanović za Istinomer. 

Predstavnik organizacionog odbora Goran Miletić najavio je da će Parada naredne godine biti održana u istoj nedelji između 10. i 16. septembra.