Foto: Michael Vadon/Flickr.com

SAD razmišljaju o ostanku u Pariskom sporazumu?

Kako je pisao Wall Street Journal (WSJ), više zvaničnika iz administracije američkog predsednika Trampa potvrdilo je u subotu na samitu o globalnom zagrevanju da se SAD ipak neće povući iz Pariskog sporazuma.

U junu ove godine Tramp je izjavio da će se SAD povući iz Pariskog sporazuma, ukoliko ne dobiju bolje uslove. Međutim, tokom sastanka više od 30 ministara (Kanada, Kina, EU) u Montrealu, zvaničnici SAD su počeli reviziju američkih ciljeva kada je reč o klimatskim promenama. “SAD su izjavile da neće ponovo pregovarati o Pariskom sporazumu, ali da će ponovo razmotriti uslove po kojim bi mogli da uključe u njegovo sprovođenje”, rekao je evropski Komesar za klimatsku akciju i energetiku Migel Arias Kanjete. 

Bela kuća je saopštila da se pozicija američke administracije o Pariskom sporazumu nije promenila, ali i da predsednikov stav o povlačenju iz sporazuma “nikada nije bio urezan u kamenu”.

Podsetimo, Pariski sporazum o klimi, kojim se reguliše ublažavanje, adaptaciju i finansiranje emisije gasova sa efektom staklene bašte, potpisalo je krajem 2015. 195 zemalja. Tramp je u junu obznanio odluku da će SAD da se povuče iz ovog sporazuma. SAD ima drugu najveću emisiju gasova sa efektom staklene bašte, iza Kine.