Patrijarh Irinej / Foto: FoNet/Filip Stevanović

Irinej: Vučić da misli kao SPC i narod; Mihajlović: SPC da ne pritiska Vučića

U nedelju 17. septembra patrijarh Irinej i potrpredsednica vlade Zorana Mihajlović izneli su svoja viđenja o “unutrašnjem dijalogu” o Kosovu. Najpre je patrijarh u intervjuu “Novostima” izjavio da “veruje da ono što misli što i crkva i narod, misli i naš predsednik”. Irinej je dodao i da treba “da se uzdamo u Rusiju da će nam pomoći da sačuvamo ono što je uvek naše bilo”. 

Istog dana reagovala je saopštenjem ministarka Zorana Mihajlović, u kome je potpredsednica vlade izjavila da “očekuje da SPC bude partner tokom unutrašnjeg dijaloga o Kosovu, kao i da pre početka razgovora ne vrši pritisak na predsednika Srbije Aleksandra Vučića”. 

“U tim razgovorima očekujem da će SPC, kao vekovni čuvar našeg naroda i kulture na Kosovu, biti dobar partner i da će svojim uticajem istinski pomoći u uspostavljanju nove vrste dijaloga između Srba i Albanaca”, saopštila je Mihajlović. 

Patrijarh je u intervjuu oštro oslovio kosovske Albance i poručio da “Gospod neće dozvoliti” da Kosovo i svetinje “padnu u ruke nekrsta, koji sve čini da ruši i pali, i ne zna šta je istorija i duhovno nasleđe. Takvom narodu takva blaga ne mogu biti data na čuvanje”. 

Podsetimo, patrijarh Irinej je još krajem jula povodom “unutrašnjeg dijaloga” izjavio da “Kosovo ne sme da se otuđi ni pokloni”.