Savet roditelja sa ministrom / Foto: FoNet/Ministarstvo

Roditelji neprijatno iznenađeni dopisom iz Ministarstva

Ministarstvo prosvete saopštilo je da je još jednom analiziralo situaciju u Osnovnoj školi “Svetozar Miletić” u Zemunu, kao i postupanje prosvetne inspekcije, i da su “nedvosmisleno utvrđene nezakonitosti u radu bivšeg direktora Miroljuba Mosurovića”.

Roditelji tvrde da u dopisu iz Ministarstva nema tema o kojima su pričali s ministrom Šarčevićem. Podsetimo, Mosurović je na početku ove školske godine smenjen, zbog čega je došlo do protesta roditelja i zaposlenih, koji su tražili da on ostane na funkciji. Prema navodima Ministarstva, inspekcija je utvrdila nezakonit prijem u radni odnos troje zaposlenih koji nisu imali potreban stepen stručne spreme, imali su samo osnovne studije 240 bodova, a ne i master kako Zakon propisuje, “pa je odluka o razrešenju jedina moguća”. Na roditelje i zaposlene Ministarstvo je apelovalo da prihvate legitimno imenovanog vršioca dužnosti direktora, kako bi se rad u školi normalizovao i usledile redovne procedure izbora Školskog odbora i direktora, jer je to “pre svega u interesu učenika”. Na saopštenje Ministarstva reagovao je Savet roditelja, ističući da su “na sastanku u sredu stekli utisak” da je ministar zaista zainteresovan da vodi dijalog i da razmotri sve o čemu su razgovarali. “Umesto da je Ministarstvo iskoristilo mehanizme koje ima na raspolaganju (na primer, odlaganje izvršenja rešenja o razrešenju, ukoliko ne želi da smeni inspekcije na čiji rad i samo ima primedbe), svojim dopisom nas obaveštava da ‘nezakonitosti u radu direktora predstavljaju teže povrede zakona, te je razrešenje jedina opcija’?! Podsećamo Ministarstvo da je u opisu rada sudstva da proceni da li je nezakonitosti u radu direktora uopšte bilo. Takođe, ako ih je bilo, nadležnost suda je da proceni da li su to bile ‘teže povrede zakona’ i koje su dalje posledice. Uvažavajući mišljenje Ministarstva o ovome, odluka ne može biti doneta na osnovu mišljenja jedne strane, pa makar to bio i ministar”, navode roditelji.

Posetimo, posle, kako su naglasili, “konstruktivnog sastanka” sa ministrom u sredu roditelji su saopštili da je on “ozbiljno prihvatio iznesene primedbe na zakonitost i samovolju rada prosvetne inspekcije”. “Tokom razgovora delegacija je upoznata sa tim da ‘Ljuba neće biti kolateralna šteta’, kako je rekao ministar, i da kredibilitet direktora Mosurovića nije dovođen u pitanje”, rečeno je tada.