Han i Vučić / Foto: FoNet, Aleksandar Barda

Han: EU ne želi da uveze problem Kosova

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je juče u Beogradu da Brisel ne želi da na mala vrata uveze problem Kosova u EU i da normalizacija odnosa s Prištinom direktno utiče na dalji napredak Srbije u evropskim integracijama.

“Proširenje se zasniva isključivo na zaslugama svakog kandidata, vi držite ključeve od vrata EU, ali EU mora da vidi stalnu, održivu nereverzibilnu normalizaciju odnosa s Prištinom pre konačnog pristupa EU. Ne želimo da uvezemo to pitanje kroz mala vrata u EU”, izjavio je Han na predavanju “EU-Srbija: Strateško partnerstvo za budućnost” za članove Nacionalnog konventa o EU i ambasadore zemalja članica. On je kazao da nije došao u Beograd da kaže kako lideri Srbije i Kosova treba da vode dijalog niti da ponudi gotovo rešenje. “Biti patriota i član EU nije u suprotnosti, to su dve strane istog novčića. Ali, ako propustite randevu s istorijom drugi će umesto vas donositi odluke na vašu štetu”, kazao je Han.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon sastanka sa Hanom da jačanje regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu Srbija vidi kao jednu od osnovnih poluga za nastavak politike pomirenja u regionu i ubrzanje ostvarivanja strateškog spoljnopolitičkog cilja Srbije, a to je članstvo u EU.